Armistitiul de 72 de ore intre Israel si Hamas a intrat in vigoare in Fasia Gaza

Un armistitiu de 72 de ore a intrat in vigoare vineri dimineata, la ora locala 8.00 (8.00, ora Romaniei), in Fasia Gaza, in a 25-a zi a unui razboi devastator si sangeros intre armata israeliana si miscarea islamista palestiniana Hamas, relateaza AFP.

Aceasta incetare a focului, care are in primul rand obiective umanitare si care este prima acceptata de catre cei doi beligeranti de la inceputul ostilitatilor pe 8 iulie, a fost precedata de doua ore de bombardamente intensive si de tiruri de rachete, au constatat jurnalisti AFP aflati in Fasia Gaza, potrivit Mediafax. Insa, la ora locala 8.00, zgomotul produs in confrunatile armate a incetat in sector.

Bolivia a declarat Israelul stat terorist

Bolivia a introdus Israelul pe lista sa cu state teroriste, in semn de protest fata de operatiunile militare israeliene in Fasia Gaza, relateaza AFP. Presedintele bolivian Evo Morales a anuntat decizia miercuri, intr-o intalnire cu cadre didactice in orasul Cochabamba.

"Declaram (Israelul) stat terorist", a spus el, subliniind ca ofensiva in Fasia Gaza "arata ca Israelul nu este un garant al principiilor respectarii vietii si drepturilor elementare care asigura coexistenta pasnica si armonioasa a comunitatii noastre internationale". Bolivia si-a intrerupt relatiile diplomatice cu Israelul in 2009, dupa o operatiune israeliana sangeroasa in FasiaGaza, la fel ca alte tari care alcatuiesc stanga radicala latino-americana, din care fac parte, intre altele, Venezuela si Cuba.

Totodata, La Paz a respectat, pana in prezent, un acord incheiat in 1972 care permite cetatenilor israelieni sa intre in mod liber pe teritoriul Boliviei. Dupa Brazilia si Ecuador saptamana trecuta, Chile, Peru si El Salvador si-au chemat marti, "pentru consultari", ambasadorii din Israel.

Citeste si:
Justitia europeana: Hamas nu este grupare terorista. Ce spune UE
Justitia europeana a decis sa...

Chile a catalogat operatiunile militare israeliene drept "o pedeapsa colectiva aplicata populatiei civile din (Fasia)Gaza", in timp ce Peru si-a exprimat regretul "profund" fata de "incalcarea armistitiului si reluarea operatiunilor militare ale Israelului in Fasia Gaza".

Sursa foto: Shutterstock / Silhouette of muslim rebel with rifle

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri