Otto Frederick Rohwedder este unul dintre cei mai influenti inventatori despre care putini stiu ca el este si cel care a lansat pe piata painea feliata, scrie Business Insider.

Initial bijutier si proprietar a trei magazine, Otto Frederick Rohwedder a avut ideea, la inceputul anilor 1900, sa construiasca prima masina de feliat paine. Pentru a-si finanta proiectul a vandut magazinele de bijuterii si a construit un prototip, insa acesta a ars in timpul unui incediu din 1912.

Astfel, au mai trecut 16 ani pana Rohwedder a putut sa implementeze ideea. In cele din urma, in 1927 el a prezentat dispozitivul care felia painea si a patentat inventia. A inceput sa vanda masina de feliat paine mai multor brutarii, ca urmare consumatorii cumparand mai multa paine ca niciodata. Fiul sau declara intr-un interviu din 2003 ca o brutarie ajunsese sa vanda cu 2.000% mai multa paine dupa doar doua saptamani de cand cumparase masina de feliat.

Prima masina de feliat semnata Rohwedder este expusa la Washington, in cadrul muzeului Smithsonian.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europena in privinta consumului de paine, arata datele AIB International. Astfel, un roman mananca in medie 97 de kilograme de paine pe an, mai exact 320 de franzele a cate 300 de grame. Topul este completat de Cipru (74 kg paine per capita), Belgia (67 kg per capita), Germania (57 kg), Danemarca (43 kg), Marea Britanie (14 kg). La nivel european media se situeaza in jurul a 61 de kilograme, respectiv 200 de paini. In 1989, un roman manca peste 430 de paini intr-un an, adica 130 de kilograme.

Sursa foto: Paine, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »