Marea Britanie a inregistrat cea mai mare crestere economica din ultimii doi ani, in trimestrul doi, mai ales datorita sectorului serviciilor, fapt care ar putea conduce la o noua majorare a ratei dobanzii de referinta, informeaza Bloomberg.

Valoarea Produsului Intern Brut a crescut cu 0,8 la suta in perioada aprilie-iunie fata de perioada ianuarie-martie, a informat Oficiul National de Statistica. A fost cea mai mare rata de crestere din trimestrul doi al anului 2004 si peste valoarea medie de 0,7 procente de crestere estimata de 34 de analisti chestionati de Bloomberg.

Servicii care acopera piata de retail si serviciile bancare, acestea constituind aproape trei sferturi din economia Marii Britanii, a doua ca marime din Europa, au inregistrat al 56-lea trimestru consecutiv de crestere.

Cresterea puternica si inflatia au condus investitorii la estimarea conform careia rata dobanzii de referinta a Bancii Centrale a Angliei (BoE).

BoE a lasat nemodificata rata dobanzii de referinta la 4,50 la suta, la sedinta de la inceputul lunii iulie, mentinand nemodificat costul imprumuturilor pentru a 11-a luna consecutiv.

Ultima data cand BoE a modificat dobanda de referinta a fost in luna august 2005 cand a redus-o cu un sfert de punct de la 4,75 la 4,50 la suta.

Rata inflatiei a fost de 2,5 procente in luna iunie, trecand pentru a doua luna consecutiv peste tinta de doua procente a bancii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
1 an de la "taxa pe lacomie": ce s-a schimbat deja pentru banci
Setari Cookie-uri