Separatistii prorusi din Ucraina si-au anuntat intentia ca, in termen de doua luni, sa doteze autoproclamata "Republica Donetk" cu un sistem bancar independent si, in viitor, chiar cu propria moneda, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

"Moneda se va numi rubla. Ne aflam pe pamant slav si slavii au folosit intotdeauna rubla", explica Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria si sistemul bancar in cadrul structurilor de conducere formate de insurgenti in estul Ucrainei.

De altfel, "Guvernul" format de insurgenti a infiintat o "banca populara", care a primit misiunea suprarealista de a contura un cadru financiar local, un fel de Banca Centrala pentru un mini-stat ale carui dimensiuni sunt din ce in ce mai reduse, in contextul avansarii fortelor ucrainene in regiune.

Separatistii prorusi sunt acum regrupati in cateva bastioane, printre care Donetk si Lugansk, si intr-o parte din zona care separa cele doua orase aflate in apropiere de frontiera rusa. Noua "institutie financiara" a separatistilor are deja sediul in cladirea filialei locale a Bancii Nationale a Ucrainei, abandonata dupa ce rebelii au preluat controlul asupra orasului.
Separatistii afirma ca o echipa de "experti" isi desfasoara deja activitatea, in plina zona de razboi.

Maksim Ivanov spune ca lucreaza cu o echipa de aproape 30 de persoane, inclusiv locuitori din regiune cu calificare in domeniu, precum si specialisti din Rusia si din Kazahstan.
Pe fondul inaspririi sanctiunilor occidentale la adresa Moscovei si rebelilor prorusi, "bancherul" separatist considera ca Rusia reprezinta un partener "mai convenabil" pentru sud-estul Ucrainei, centrul industrial al Ucrainei, dar si pentru industria metalurgica si chimica aflata in declin in ultimii ani.

El recunoaste dificultatea sarcinii care i-a fost incredintata, in conditiile in care doar "intre 20 si 25% din economia" regiunii, aflata in pragul haosului, continua sa functioneze. "80% dintre magazine si 70% dintre cafenele si restaurante sunt inchise", noteaza el. "Cand luptele vor inceta, va trebui sa reconstruim", adauga el.

Kievul ia masuri pentru zonele controlate de rebeli

In acest context, la Kiev, Banca Centrala a reactionat si a luat saptamana trecuta masuri de urgenta pentru zonele aflate sub controlul rebelilor. Bancile ucrainene din estul tarii sunt in special obligate sa distruga bancnotele pe care le detin acoperindu-le de vopsea, astfel incat sa nu mai fie folosite si sa evite sa ajunga in mainile insurgentilor, considerati "teroristi" de autoritatile ucrainene.

Maksim Ivanov spune insa ca rezervele bancare din Donetk se afla "de facto" la dispozitia separatistilor, ai caror lideri intentioneaza sa ofere bancomate bancilor din oras. O sursa bancara din Donetk a relatat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, ca accesul la bani numerar reprezinta principala problema in acest moment. "Deocamdata, bancomatele functioneaza, dar nu se stie cat timp va mai dura", a explicat sursa, adaugand ca o mare parte personalului paraseste orasul, iar, in consecinta, agentiile bancare sunt nevoite sa-si inceteze activitatea.

De asemenea, sursa mentionata subliniaza ca bancile raman inregistrate la autoritatile ucrainene si se supun in acest context legislatiei stabilite de Kiev, si nu separatistilor.
Aceeasi sursa s-a declarat neincrezatoare in ceea ce priveste ordinul dat de Banca Nationala a Ucrainei de a distruge bancnotele aflate in depozitele bancilor: reprezentantii autoritatilor ucrainene au primit sarcina de a supraveghea procedura.

La randul sau, Maksim Ivanov critica masurile, pe care le considera autodistructive.
Un alt lider din randul rebelilor, Pavel Gubarev, om de afaceri local aflat in fruntea miscarii separatiste inca de la aparitia sa, dupa sosirea puterii prooccidentale la Kiev, la sfarsitul lunii februarie, a apreciat ca, prin aceste masuri, autoritatile ucrainene "recunosc, de fapt, independenta" regiunii.

"In acest moment, ne aflam intr-o zona offshore, scutita de taxe", a declarat el. "Ei (autoritatile ucrainene - n.r.) si-au retras sistemul bancar, au decis incetarea activitatii", a subliniat liderul prorus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri