Premierul britanic David Cameron a declarat, marti, ca NATO trebuie sa regandeasca relatia pe termen lung cu Rusia si sa isi consolideze capacitatea de a reactiona rapid la orice amenintare, noteaza AFP.

Este necesar ca Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sa mentina o prezenta defensiva "robusta" in Europa de Est, a scris Cameron intr-o scrisoare adresata secretarului general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen, si liderilor celorlalte 27 de tari membre.

NATO trebuie sa isi consolideze si trupele speciale, la sol, in aer si pe mare, a pledat el in aceasta scrisoare data publicitatii de cabinetul sau. Cameron vrea folosirea summitului NATO, care va avea loc la Newport in Tara Galilor pentru a se decide o politica mai dura fata de Moscova in scopul de a arata ca tarile membre NATO nu se las intimidate, potrivit Mediafax.

"In 2014, lumea este mai imprevizibila decat a fost vreodata si ne aflam intr-un nou moment de rascruce in istoria aliantei", a afirmat Cameron. "In Afganistan, misiunea noastra ia sfarsit. La est, Rusia a "sfidat regulile jocului cu anexarea ilegala a Crimeei si destabilizarea agresiva a Ucrainei", a apreciat el.

"La sud, un arc de instabilitate se intinde din Africa de Nord si din Sahel pana in Siria, Irak si Orientul Mijlociu", a continuat el. Desi NATO a incercat intotdeauna sa fie un partener pentru Rusia, nu o amenintare, "este clar ca Rusia vede NATO ca pe un adevresar", potrivit lui Cameron, care a conchis: "Trebuie ... sa ne revizuim relatia pe termen lung cu Rusia".

Citeste si:
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump
Rusia: Serghei Lavrov a cerut...

NATO trebuie sa se puna de acord asupra "masurilor pe termen lung pentru consolidarea capacitatii de a reactiona rapid la amenintari, pentru reasigurarea aliatilor nostri care se tem pentru propria securitate si pentru descurajarea oricarei agresiuni ruse", a adaugat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia anunta un nou pas catre "suprematia mondiala"