Moody's a imbunatatit ratingul Greciei cu doua trepte, la nivelul Caa1, cu perspectiva stabila, considerand ca situatia finantelor publice ale tarii s-a imbunatatit semnificativ, relateaza Kathimerini, potrivit Mediafax.

Comentariile favorabile ale agentiei de evaluare financiara sporesc asteptarile ca guvernul elen sa se imprumute din nou in acest an de pe piata financiara internationala, dupa doua emisiuni de obligatiuni efectuate in aprilie si iulie, care au avut loc dupa o pauza de patru ani. "Principalul factor care a determinat imbunatatirea ratingului Greciei este anticiparea faptului ca ponderea datoriei publice in PIB va incepe sa scada in 2015", potrivit Moody's, care considera ca progresele realizate de guvern pentru consolidarea fiscala, in cadrul programului de reforme economice scot in evidenta imbunatatirea traiectoriei datoriilor.

Grecia beneficiaza de ratingul B din partea Fitch Ratings si B-/B din partea Standard&Poor's. Ratingurile atribuite de cele trei agentii de evaluare financiara se afla inca in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, reflectand nivelul inca ridicat al datoriei publice, de circa 175% din PIB. Moody's anticipeaza ca datoria publica va incepe sa scada anul viitor, dupa ce va atinge un varf de circa 179% din PIB in 2014.

Grecia a primit din partea UE si FMI doua programe de salvare in valoare de aproape 240 miliarde euro, iar analistii anticipeaza ca in aceasta toamna va incepe sa negocieze o noua restructurare a datoriilor.

In luna septembrie, inspectorii internationali vor efectua un nou control al respectarii angajamentelor asumate de autoritatile elene in schimbul ajutorului financiar. Moody's considera ca reformele structurale din Grecia au avut rezultate mixte, dar agentia lauda eforturile guvernului in domeniul legislatiei muncii si liberalizarii anumitor piete.

In aprilie, Grecia a vandut obligatiuni de 3 miliarde de euro, oferta investitorilor fiind de aproximativ 20 miliarde euro. O a doua emisiunea a avut loc in iulie, cand Grecia a atras 1,5 miliarde euro, dar asteptarile erau de 2,5-3 miliarde euro. Moody's a avertizat totusi ca ratingul Greciei este constrans de nivelul ridicat al incertitudinilor politice, nefiind excluse alegeri anticipate in primul trimestru al anului viitor.

Sursa foto: Grecia, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri