Din cauza lipsei de bonitate, Argentina a apelat la fonduri externe pentru a-si finanta deficitul si a trebuit sa "importe" credibilitate prin emiterea de obligatiuni sub jurisdictia statului american New York. In 2001, Argentina intra insa in incapacitate de plata pe obligatiuni suverane in valoare de 144 de miliarde de dolari, reusind sa ajunga totusi la un acord cu 93% dintre creditorii sai, in timp ce 7% au refuzat restructurarea. Printre acestia se numara si fondul de hedging Elliott Management.

O examinare a conditiilor contractuale, totusi, arata ca Argentina ar putea sa fi jucat o "carte castigatoare". Exista o cale de a scapa de default si de a evita litigiul cu Elliot Management, detinut de omul de afaceri Paul Singer, sau cu alte fonduri de speculative, scrie Businessweek. Argentina trebuie doar sa trimita cateva confirmari de plata prin e-mail, scrie sursa citata.

Pe scurt, datorita unei clauze din contracte, Argentina ar putea scapa de default printr-o serie de confirmari de plata trimise detinatorilor de titluri sau depozitarilor. Argentina ar ocoli, de asemenea, Bank of New York Mellon care se afla sub ordinul instantei americane, de a bloca fondurile tarii sud-americane. Cu toate acestea, nu ar impiedica Argentina sa sustina tare si raspicat, in mod corect, ca a indeplinit termenii contractuali cu investitorii si are doua saptamani pentru a face acest lucru.

Clauza contractuala mentionata de Businessweek precizeaza:

The Republic may, subject to applicable laws and regulations, make payments of principal of and interest on the Securities by mailing, or directing the Trustee to mail, from funds made available by the Republic for such purpose, a check to the person entitled thereto, on or before the due date for the payment at the address that appears on the security register maintained by the Registrar on the applicable record date.

Aceasta manevra ar muta disputa intre detinatorii de obligatiuni suverane si depozitari, iar Argentina ar putea afirma ca a iesit din "scandal". Totusi, Argentina ar trebui sa execute aceasta manevra inainte ca 25% dintre detinatorii de obligatiuni suverane sa solicite o rambursare imediata si integrala, ceea ce au dreptul sa faca in contextul acestui default tehnic.

Citeste si:

Cei care au refuzat restructurarea in 2011 au dat statul argentinian in judecata, solicitand 1,5 miliarde de dolari, conform drepturilor de creditori mentionate in contract. Instanta a decis ca Argentina nu mai poate plati pe cei care au acceptat restructurarea obligatiunilor, decat daca va vira obligatiile contractuale si catre investitorii care au refuzat si a trasat drept limita pentru un acord, data de 31 iulie 2014. Dar, cum nu s-a ajuns la o intelegere, Argentina a intrat oficial in default.

Argentina s-a aratat ingrijorata ca un acord ar fi putut declansa o serie de solicitari suplimentare de miliarde de dolari - bani pe care nu-i are. Guvernul argentinian a sustinut, de asemenea, ca nu dispune de suficient timp pentru a ajunge la o solutionare justa.

In prezent, obligatia de plata a celor 1,5 miliarde de dolari catre creditorii americani dispusa de catre instanta de la New York, ar putea expune Argentina la solicitari de inca 15 miliarde de dolari de la alti detinatori de obligatiuni suverane, ceea ce ar epuiza serios rezervele valutare ale tarii sud-americane de numai 28 de miliarde de dolari. Argentina are o datorie externa de aproximativ 200 de miliarde de dolari, din care 30 miliarde de dolari reprezinta obligatiuni restructurate.

Sursa foto: Shutterstock / Argentina flag and soccer ball, football in goal net