Decizia vine in contextul in care o serie de mari investitori internationali, printre care care si un fond asociat miliardarului Bill Gates, s-au asociat unui boicot asupra Israelului. "Soros Fund Management nu detine actiuni SodaStream", a declarat Michael Vachon, un purtator de cuvant al fondului, citat de publicatia The National.

Intr-o raportare din luna mai 2014, fondul lui George Soros mentiona ca achizitionase 550.000 de actiuni SodaStream in primul trimestru, titluri estimate la 24,3 milioane dolari. "La presiunea lui Soros si a partenerilor acestuia, au renuntat la actiunile SodaStream si au promis in scrisori private ca vor emite un set de reguli similare celor ale UE, prin care sa fie prevenita orice investitie in companii care sustin ocuparea de catre Israel a unor teritorii si orase", spune Omar Barghouti, activist palestinian si co-fondator al miscarii de boicot BDS.

Mai multe companii si investitori occidentali au declarat anterior ca si-au vandut detinerile din companiile care fac bani de pe urma retelelor de operatiuni din teritoriile ocupate de Israel. Companiile la care acestia fac referire opereaza in teritoriile ocupate, unde asezarile construite de Israel au fost catalogate ca fiind ilegale de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Cititi si Israelul reia ofensiva in Fasia Gaza: peste 1.000 de palestinieni au murit pana in prezent in conflict