Serviciile secrete americane ofera Israelului informatii esentiale privind obiective militare inamice, inclusiv despre pozitii ale militantilor Hamas din Fasia Gaza, relateaza publicatia The Intercept citand documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia.

Conform documentelor, in ultimii zece ani, Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) din SUA a suplimentat asistenta in materie de spionaj oferita Israelului. NSA, in colaborare cu serviciile secrete britanice si canadiene, ofera date esentiale serviciului israelian SIGINT (Unitatea 8200), in principal despre pozitii militare inamice, informeaza Mediafax.

Potrivit documentelor, Statele Unite obtin date inclusiv de la tari arabe partenere si de la Autoritatea Palestiniana, pe care, apoi, exista suspiciuni ca le-ar oferi Israelului. "Statele Unite au fost implicate in toate initiativele diplomatice care au avut loc in Orientul Mijlociu in ultimii 20 de ani", noteaza analistul liberal Kevin Drum. In acelasi timp, "Administratia Barack Obama a acceptat saptamana trecuta sa furnizeze Israelului noi tipuri de armament, inclusiv obuze de mortiera de calibrul 120 mm si 40 mm", conform CNN.

Statele Unite au influenta asupra Israelului

"Noile documente oferite de Edward Snowden evidentiaza un aspect crucial: agresiunea israeliana ar fi imposibila fara sustinerea constanta a Administratiei americane (...)", constata The Intercept. Saptamana trecuta, Navi Pillay, Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, afirma ca Statele Unite furnizeaza armament Israelului si nu depun suficiente eforturi pentru oprirea conflictului din Fasia Gaza.

Citeste si:
Iranul avertizeaza ca va ataca Israelul
Iranul avertizeaza ca va...

"Statele Unite au influenta asupra Israelului si ar trebui sa faca mai mult pentru evitarea victimelor civile, pentru a aduce partile la masa dialogului", a declarat Navi Pillay, conform ziarului La Repubblica. "Statele Unite nu doar ca ofera Israelului artilerie grea, dar au oferit si un miliard de dolari pentru a ajuta Israelul sa aiba un sistem antiracheta. Un sistem de protectie pe care civilii din Fasia Gaza nu pot conta", a adaugat Pillay.

Navi Pillay a acuzat Israelul ca sfideaza in mod deliberat dreptul international in ofensiva impotriva miscarii islamiste palestiniene Hamas. In ultima conferinta de presa sustinuta la Geneva inainte de finalul mandatului de sase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfasurate de armata israeliana in Fasia Gaza impotriva unor locuinte, scoli, spitale si centre ONU. "Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par sa fie acte de sfidare deliberate la adresa obligatiilor care decurg din dreptul international", pe care Israelul trebuie sa le respecte, a afirmat Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului. "Este absolut incontestabil ca principiile de proportionalitate si precautie au fost ignorate" de Israel, a declarat Navi Pillay. "Nu putem tolera aceasta stare de impunitate", a adaugat oficialul ONU.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iranul a lansat rachete asupra bazelor americane din Irak