Comisia Europeana a validat Acordul de Parteneriat 2014- 2020 cu Romania, document care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

"Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 validat de cei patru comisari, decizia Comisiei Europene de adoptare a acestui document urmand a fi publicata in zilele urmatoare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, subliniind ca aceasta validare dovedeste faptul ca documentul trimis de Romania raspunde exigentelor Comisiei.

"Tara noastra a inceput inca din primavara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, in cadrul dialogului informal. De atunci si pana recent am avut in continuu negocieri cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine o strategie cat mai buna de folosire a banilor europeni pentru romani si pentru Romania", a spus ministrul, citat de Mediafax.

Acesta considera ca procesul de validare a Acordului de Parteneriat ar fi putut fi "mult mai facil daca unii dintre romani, in special cei care fac parte din PDL si PNL, dar si altii, nu ar fi luptat impotriva intereselor nationale, impotriva romanilor, exact asa cum au facut si in perioada 2009 – 2011, perioada cea mai neagra din istoria absorbtiei fondurilor europene".

Eugen Teodorovici spera ca toti cei au criticat in trecut acest document "sa constientizeze interesul national al Romaniei si in perioada urmatoare sa lupte cot la cot cu actuala guvernare pentru ca tara noastra sa beneficieze cat mai repede de suma alocata pentru viitoarea perioada de programare".

Prima versiune a Acodului de Parteneriat, criticata de CE

Pe 7 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea actualizata de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, dupa ce documentul fusese transmis in mod formal pe 31 martie. Comisia Europeana a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent si fara prioritati clare".

"Sunt detalii/repetitii extensive pentru anumite necesitati in timp ce altele raman slab dezvoltate. Necesitatile identificate descriu o gama foarte larga de probleme fara sa fie mereu demonstrata o viziune strategica globala asupra provocarilor de dezvoltare. Aceasta lipsa a unei abordari strategice este valabila si pentru unele politici sectoriale, pentru care nu exista strategii eficiente si avizate. Provocarilor de dezvoltare economica nu li se poate raspunde fara o strategie coerenta de competitivitate, cuprinzand suportul public pentru operatorii economici, dar si prin politici de cercetare si inovare si investitii in capitalul uman", se arata intr-un document al CE din iuna ianuarie.

Expertii avertizau ca lectiile invatate in perioada 2007-2013, in care Romania de asemenea a avut la dispozitie fonduri comunitare pe care insa nu le-a putut atrage, ar trebui mai bine valorificate, cu accent pe capacitatea proprie de a indeplini obiectivele, si insista asupra faptului ca definitia prioritatilor de finantare este de multe ori prea vaga sau generica pentru a intelege scopul efectiv al actiunii, iar lista prioritatilor este prea larga intr-o "incercare aparenta" de a se adresa tuturor necesitatilor sectoriale.
Executivul european a avut obiectii si in ceea ce priveste a doua versiune a Acordului de Parteneriat.
CE a trimis Guvernului roman mai multe observatii la Acordul de Parteneriat, atragand atentia asupra lectiilor neinvatate, a alocarilor dezechilibrate si neindeplinirii unor conditionalitati ex-ante, precum nerespectarea legislatiei UE in domeniul achizitiilor publice.

Comisia a atras atentia ca Romania a propus, in Acordul de Parteneriat, un numar mare de prioritati de finantare din fonduri europene, abordare care "comporta riscul devierii de la o folosire a fondurilor orientata spre performanta si a reducerii eficientei operatiunilor in sectoarele, teritoriile si grupurile sociale vizate".

"Alocarea bugetara propusa reflecta in continuare dezechilibre, fapt ce reprezinta o sursa de ingrijorare. Alocarea propusa pentru mediu in cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regionala si in cadrul Fondului de Coeziune a fost redusa si mai mult comparativ cu propunerea initiala, slabind si mai mult capacitatea Romaniei de implementare a infrastructurilor cerute de acquis. Alocarea trebuie justificata in mod adecvat, potrivit cu importanta provocarilor avute in vedere, nevoilor de finantare respective si aferentei posibile finantari complementare", atentioneaza oficialii CE, in documentul transmis autoritatilor romane si in luna iunie.

In perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri