Pierderea de vieti umane nu este singura consecinta tragica a razboiului de trei saptamani din Fasia Gaza, economia fiind grav afectata de masurile Israelului.

In urma venirii la putere a gruparii Hamas, in 2007, Israelul a impus un blocaj maritim si aerian in Fasia Gaza, iar economia tarii a fost astfel izolata. Aceasta masura a limitat aprovizionarea tarii cu materiale de constructie, produse medicale si alimentare.

Potrivit Bancii Mondiale, aproape 1 milion de persoane din Fasia Gaza, reprezentand circa jumatate din populatia totala de 1,8 milioane locuitori, traiesc in saracie. In plus, unul din trei locuitori nu are un loc de munca. Somajul a ajuns la 40% in teritoriul care ocupa 360 kilometri patrati.

Citeste si:

Contractarea economiei reale a facut ca piata neagra a produselor sa infloreasca. Locuitorii din Gaza au construit tuneluri subterane prin care aduceau in mod ilegal marfuri din Egipt, ca forma de sfidare a blocadei. Tunelurile au fost insa folosite si de membrii Hamas pentru a aduce arme si a lansa atacuri in Israel.

Sufocare economica dupa inchiderea tunelorilor subterane

Expertul in politica strategica din Orientul Mijlociu David Butter considera ca inchiderea tunelurilor subterane de catre guvernul din Egipt a zguduit puternic economia din Gaza. Circa 200 de tone care totalizau produse de comert erau aduse prin tuneluri, inclusiv combustibil si masini. Ele erau asadar o poarta de acces pentru bunuri, dar si o sursa de venit pentru Hamas, care colecta taxe de vama si licente pentru accesul in tuneluri.

Populatia din Fasia Gaza este in mare masura dependenta financiar atat de ajutorul Natiunilor Unite, care acorda ajutor umanitar pentru circa 1 milion de oameni, dar si de Autoritatea Palestiniana, care plateste salarii celor 70,000 de membri ai serviciului public.

Cel putin 1.800 de persoane au fost ucise in Fasia Gaza in cele 28 de zile de operatiuni militare israeliene. De partea israeliana, bilantul este de 68 de morti, inclusiv 65 de militari.

Sursa foto: Fasia Gaza/ Shutterstock.