Pagubele razboiului din Fasia Gaza au fost ajuns pana la sase miliarde dolari, mult mai mari decat se astepta Ministerul palestinean.

Razboiul din Fasia Gaza a cauzat pagube cuprinse intre patru si sase miliarde de dolari, a anuntat marti ministrul palestinian adjunct al Economiei, Tayssir Amro, potrivit caruia tarile donatoare urmeaza sa se reuneasca in Norvegia in septembrie, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Tayssir Amro a explicat pentru AFP ca aceasta cifra nu ia in calcul decat "pagubele directe asupra economiei din Fasia Gaza si ar putea creste odata ce vor fi adaugate consecintele indirecte asupra populatiei". Un calcul mai exact se va face in momentul reinstalarii linistii in enclava palestiniana, suprapopulata si aflata sub blocada, unde peste 1.850 de persoane au fost ucise, iar aproape 500.000 stramutate, a spus el.
Amro nu a oferit mai multe detalii in legatura cu reuniunea tarilor donatoare.

Israelul si miscarea palestiniana Hamas, care controleaza Fasia Gaza, respectau marti un armistitiu de 72 de ore obtinut datorita medierii Egiptului si Statelor Unite. Trupele israeliene s-au retras dupa 29 de zile de ofensiva aeriana, apoi terestra. In afara de sutele de case distruse, de o saptamana, unica centrala electrica din Fasia Gaza a incetat sa functioneze dupa un bombardament israelian.

Enclava palestiniana, afectata din 2006 de o blocada impusa de Israel, sufera de lipsa cronica de apa si are probleme importante de aprovizionare cu electricitate. In acest context, intreruperile de curent sunt frecvente, intre 8 si 12 ore in fiecare zi, afectand spitale, scoli, unitati comerciale, uzine de tratare a apei si pe cei 1,8 milioane de locuitori.

Citeste si:
Suma pagubelor provocate omenirii de dezastrele naturale din 2018
La ce suma se ridica pagubele...

Citeste si Economia Fasiei Gaza, sub ruine: somaj, saracie si piata neagra.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Washingtonul sustine "dreptul" Israelului la "autoaparare"