Dupa cum noteaza Stratfor, este vorba despre o activitate diplomatica pe teritoriile Nagorno-Karabakh, acestea fiind disputate de catre Armenia si Azerbaidjan de cateva decenii. In 1994, dupa medierea situatiei datorita interventiei altor tari, incluzand Rusia, Turcia si Iran, s-a stabilit un armistitiu. Dar la acea vreme, fortele armene au infrant in mod decisiv Azerbaidjanul, conducand la independenta regiunii Nagorno-Karabakh si la controlul armean al mai multor provincii care inconjurau regiunea.

Acum, din moment ce Rusia si Occidentul se confrunta asupra situatiei din Ucraina, disputa Nagorno-Karabakh reprezinta o problema subtila, dar semnificativa pentru Caucaz. Din moment ce Georgia incearca sa se apropie de Vest, iar Armenia isi intareste legaturile cu Rusia, Azerbaidjanul serveste ca un punct de cotitura pentru Caucaz si disputa pentru Nagorno-Karabakh este un aspect crucial in definirea rolului capitalei Baku.

De-a lungul istoriei, Rusia a sustinut Armenia, dar avand in vedere influenta tot mai accentuata a Azerbaidjanului, Rusia a devenit mai interesata de problema Nagorno-Karabakh decat a fost in ultimii ani. Oficiali rusi au avut numeroase intalniri cu oficiali azeri si armeni pe aceasta problema in ultimele luni, indicand o posibila schimbare de perspectiva a Kremlinului. Dar pentru ca Moscova sa isi schimbe pozitia vis-à-vis de Nagorno-Karabakh, ar trebui sa sufere la nivel intern sau ar trebui ca Azerbaidjanul sa devina vital pentru Rusia, astfel incat rusii sa isi schimbe aliantele si sa confrunte Armenia, acesta fiind un scenariu improbabil in acest moment.

Sursa foto: Vladimir Putin/Shutterstock.com