Rusia ar putea invoca pretexte pentru a invada estul Ucrainei, avertizeaza NATO

Rusia ar putea utiliza pretextul unei misiuni umanitare pentru a invada estul Ucrainei, avertizeaza Alianta Nord-Atlantica, denuntand suplimentarea efectivelor militare ruse stationate in apropierea frontierelor ucrainene.

"Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari pregatiti de lupta la frontiera de est a Ucrainei. Este o situatie periculoasa", afirma, potrivit AFP, Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al NATO, potrivit Mediafax. "Rusia ar putea folosi pretextul unei misiuni umanitare sau de mentinere a pacii pentru a trimite militari in estul Ucrainei", a adaugat oficialul NATO, acuzand autoritatile ruse ca sustin in continuare insurgentii prorusi si permit tranzitul armamentului si combatantilor.

"Este vorba de un conflict alimentat de Rusia. Indemnam in continuare Rusia sa retraga toate fortele militare de la frontierele Ucrainei, sa opreasca traficul de armament si sa exercite influenta asupra separatistilor inarmati pentru ca acestia sa depuna armele si sa renunte la violenta", a incheiat Oana Lungescu.

Moscova a negat ca a suplimentat efectivele militare la frontierele Ucrainei, asa cum acuza Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica. "As vrea sa le explic oficialilor de la Pentagon si de la NATO ca mutarea a mii de oameni si echipamente nu este posibila intr-un timp atat de scurt, mai ales ca sunt si observatori OSCE care ar fi remarcat imediat", a declarat Igor Konacenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii.

Rusia continua sa suplimenteze efectivele stationate la frontierele Ucrainei, in prezent in aceasta zona fiind mobilizati circa 20.000 de militari rusi, a declarat marti Alexander Vershbow, adjunct al secretarului general NATO. Purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, a confirmat miercuri ca Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari la frontiera cu Ucraina, fata de 12.000, la jumatatea lunii iulie.

Citeste si:
Ce spune OMS despre "vaccinul lui Putin" împotriva COVID-19
Ce spune OMS despre "vaccinul...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri