Uniunea Europeana isi rezerva "dreptul de a adopta masuri" impotriva Moscovei, dupa decizia "clar politica" a autoritatilor ruse de a interzice pentru un an majoritatea produselor alimentare provenind din Europa si Statele Unite.

"Dupa evaluarea completa de catre Comisia Europeana (CE) a masurilor luate de Federatia Rusa, ne rezervam dreptul de a adopta masurile adecvate", a afirmat Frederic Vincent, un purtator de cuvant al CE. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anuntat joi ca Rusia a decretat o "interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din tarile europene si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile occidentale impotriva Moscovei, potrivit Mediafax.

Aceasta interdictie se refera la carne de vita, porc, pasare si peste, precum si la branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia. Interdictia va putea fi ridicata insa daca "partenerii nostri vor da dovada de o abordare constructiva", a declarat Medvedev intr-o interventie televizata. "Toate aceste masuri nu sunt decat un raspuns (la sanctiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evolutie a situatiei. Nu exista nimic pozitiv in sanctiuni", a continuat el.

"Sper sincer ca pragmatismul economic va prevala in fata considerentelor politice stupide in cazul partenerilor nostri si ca se vor gandi sa nu izoleze sau sa sperie Rusia", a adaugat premierul. In plus, embargoul nu se refera la alimentele pentru bebelusi si cetatenii rusi vor putea in continuare sa cumpere din strainatate, desi orice tentativa de a profita de situatie pentru a revinde produsele interzise va fi "aspru pedepsita".
Lista completa a produselor supuse embargoului a fost publicata pe site-ul de Internet al Guvernului.

"Chiar si in aceste conditii, suntem convinsi ca vom reusi sa intoarcem situatia in favoarea noastra", a declarat Dmitri Medvedev, promitand sa "impiedice cresterea preturilor" si "sa elibereze standurile pentru producatorii interni". "O astfel de sansa - o ocazie unica de a ne deschide si dezvolta industria destinata substituirii importurilor - nu poate fi neglijata", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri