Oficiali americani din domeniul sanitar au anuntat joi ca cetatenii americani care au calatorit in tarile africane afectate de epidemia de Ebola pot intra infectate in Statele Unite, precizand ca nu se tem totusi de o epidemie extinsa in tara, informeaza AFP.

"Este perfect posibil ca persoanele din Statele Unite care au fost pe teren (in Africa) sa dezvolte Ebola aici dupa ce au fost expuse virusului in alta parte", a apreciat Tom Frieden, directorul Centrului federal pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC), in timpul unei audieri in fata unei subcomisii a Camerei Reprezentantilor. "Este, de asemenea, foarte posibil ca aceste persoane sa isi infecteze rudele sau personalul medical in cazul in care infectia nu este depistata rapid", a declarat el, potrivit Mediafax.

Traim intr-o lume in care suntem toti conectati

"Traim intr-o lume in care suntem toti conectati si, inevitabil, vor fi calatori, cetateni americani si altii care vor merge in aceste tari (...) si se vor intoarce aici cu simptome", a continuat directorul CDC. Dar, a afirmat el, "suntem increzatori ca nu va fi totusi o epidemie extinsa de Ebola in Statele Unite deoarece dispunem de echipamente pentru a pune in carantina acesti bolnavi in toate marile spitale".

Medicul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii si boli infectioase (NIAID) a declarat, de asemenea, joi dimineata, pentru CNN ca "nu ar fi surprins" sa fie cazuri de infectare pe teritoriul american. "Marele public va fi foarte ingrijorat, dar realitatea este ca suntem intr-adevar bine echipati pentru a face fata acestui tip de infectie", a insistat el.

"Trebuie sa aplicam in mod riguros controalele standard de infectie", a explicat doctorul Frieden in Congres. Pentru aceasta "am transmis instructiuni medicilor si intregului personal medical pentru a identifica simptomele, a stabili diagnosticul si a trata bolnavii", a precizat el.

Ebola: o simpla omisiune poate fi fatala

Acest oficial a amintit ca "Ebola nu este o infectie foarte contagioasa, precum gripa". Virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele precum sangele unei persoane infectate care manifesta simptome. Dar data fiind rata ridicata a mortalitatii - de 60-90 la suta - "o simpla omisiune poate fi fatala, ceea ce face indispensabila identificarea rapida a simptomelor si urmarea stricta a recomandarilor pentru controlarea infectiei", a insistat directorul CDC.

Simptomele infectarii cu Ebola sunt febra puternica, dureri de cap si varsaturi. Perioada de incubatie este de opt pana la zece zile. In unele cazuri, aceasta poate sa ajunga si la 21 de zile, in timp ce in altele este de doar doua zile. CDC a declansat, miercuri, alerta sanitara maxima pentru a mobiliza toate resursele necesare in scopul de a face fata riscurilor reprezentate de epidemia fara precedent de Ebola, care a provocat 932 de morti si a infectat peste 1.700 de persoane incepand din martie in Liberia, Sierra Leone, Guineea si, mai recent, Nigeria, tara cea mai populata din Africa.

Fonduri de 100 de milioane de dolari pentru a controla epidemia

Doctorul Frieden a reiterat ca este "posibila oprirea acestei epidemii" intervenindu-se la sursa, in Africa, unde CDC a trimis 50 de experti suplimentari. Organizatia Mondiala a Sanatatii a mobilizat 100 de milioane de dolari pentru a raspunde acestei amenintari, iar Banca Mondiala a anuntat in aceasta saptamana ca va debloca 200 de milioane de dolari pentru a raspunde epidemiei.

La randul sau, Ken Isaacs, un oficial din cadrul organizatiei umanitare crestine Samaritan's Purse a apreciat joi in fata aceleiasi subcomisii a Camerei Reprezentantilor ca lumea nu este pregatita sa impiedice o raspandire a virusului. "Este evident ca infectia a scapat de sub control in Africa de Vest", a declarat el, considerand ca "raspunsul international este un esec".

Aceasta organizatie a coordonat repatrierea sanitara in Statele Unite a doctorului Kent Brantly si a misionarei Nancy Writebol, cei doi americani ce au contractat Ebola in Liberia, unde lucrau. Virusul Ebola a aparut in 1976 in Africa si nu a infectat decat un numar redus de persoane inaintea acestei epidemii.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri