Ce-i drept oficiul de recrutare din Moscova pentru Republica Populara Donetsk nu dispune de o adresa fizica, insa voluntarii se pot inrola printr-un apel telefonic sau pe internet la o adresa de e-mail. Pe strazile din Moscova sunt impartite pliante divers colorate si bannere pentru sustinerea cauzei rebelilor prorusi si se fac auzite indemnuri precum "Alatura-te Armatei lui Strelkov!".

Igor Strelkov, un fost ofiter de securitate rus, este unul dintre liderii care conduc militia insurgenta din Ucraina. Aceste mijloace de recurtare sunt afisate la mitinguri desfasurate Moscova si sunt omniprezente pe Internet, mai scrie sursa citata.

In ultima vreme, recrutarea a luat avant, pe masura ce fortele armate ucrainiene si-au intensificat ofensiva impotriva insrugentilor prorusi si se apropie tot mai mult de Donetk, considerat cel mai mare bastion de rezistenta in estul Ucrainei. In acelasi timp, Rusia a mobilizat in stare de alerta peste 20.000 de trupe la frontiera de est a Ucrainei, potrivit comunicarilor NATO.

Citeste si:

Denis Kornilov / Shutterstock.com

Instructiuni detaliate despre procesul de recurtare au aparut in luna iunie pe o retea de socializare rusa, VKontakte, pe pagina de contact a Militiei Populare din Donbass. Pe alte site-uri recrutarea incepuse chiar din luna mai a anului curent. De altfel, miscarea de suport este larg raspandita in Rusia, in contextul in care majoritatea populatiei considera faptul ca insurgentii lupta impotriva unui regim pro-occidental de la Kiev, ostil fata de vorbitorii de limba rusa care traiesc in Ucraina.

Pe un pliant, de exemplu, era solicitat "ajutor umanitar" care cuprindea o lista cu diverse mijloace si echipamente de lupta, cum ar fi cizme, dispozitive optice de ochire pentru pentru mitralierele AK-47, ochelari cu vedere de noapte si echipament de camuflaj. Echipamentele erau stranse de un grup numit Fundatia de Ajutor pentru Novorossiya si Donbass. In timpul unui miting la Moscova saptamana trecuta, grupul a umplut un camion de cinci tone cu alimente, haine si echipament militar. Printre elementele donate a fost un generator pentru un transportator blindat.

Denis Kornilov / Shutterstock.com

Sursa foto: Denis Kornilov / Shutterstock.com