Directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, a recomandat, luni, celor 149 de tari membre "suspendarea negocierilor" comerciale din Runda Doha, fara a fixa un termen pentru reluarea acestora, in urma esecului discutiilor din G-6, informeaza Rompres.

"Singura recomandare pe care pot sa o fac este de a suspenda negocierile pe ansamblul Rundei in scopul de a permite participantilor sa procedeze la o reflectie serioasa care este in mod clar necesara", a declarat Pascal Lamy, intr-o conferinta de presa.

In ceea ce priveste data unei eventuale reluari a negocierilor, care au demarat in 2001, seful OMC a spus ca aceasta va fi atunci cand "tarile membre vor fi pregatite sa intre in joc".

"Este clar ca mingea este acum in terenul lor", a adaugat Pascal Lamy.

Cele mai puternici actori din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), reuniti in cadrul Grupului celor 6 (G-6) au esuat, luni, in incercarea de a salva negocierile din Runda de la Doha si au intrat intr-un impas.

Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, Japonia, Australia, India si Brazilia nu au reusit sa ajunga la un acord asupra punctelor esentiale ale negocierilor comerciale legate de agricultura si productia industriala.

Runda de la Doha, care a fost lansata in noiembrie 2001 si trebuia finalizata la sfarsitul anului 2004, are scopul de a gasi solutii viabile care sa faca posibila liberalizarea comertului agricol, industrial si al serviciilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si