Cea mai mare companie de asigurari din Marea Britanie, Aviva, a anuntat, luni, ca si-a extins activitatea in China, intr-un al saselea oras, date fiind previziunile ca firma isi va concentra proiectele in Asia, dupa un contract de trei miliarde de dolari incheiat in SUA, relateaza Reuters citata de NewsIn.

Reprezentantii Aviva au declarat ca, in regimul sau de joint-venture, va putea opera si in Changsha, capitala provinciei Hunan, din sudul regiunii centrale a Chinei, oras cu o populatie de 5,7 milioane de oameni. Licenta obtinuta de Aviva, in Changsha, este a doua acodata consortiului britanic, in cursul acestui an.

Compania de asigurari, a carei oferta pentru rivalul Prudential a fost respinsa in luna martie, a anuntat, la inceputul acestei luni, ca a incheiat o intelegere de cumparare a concurentei din SUA, AmerUs, insa reprezentantii Aviva au mai precizat ca aceasta nu marcheaza inceputul unei campanii de achizitionare in Statele Unite.

Pe de alta parte, analistii economici anticipeaza ca Aviva sa progreseze in Asia, in special prin contracte de mai mica amploare, pe care le poate finanta din resurse deja existente, dupa ce companiei i-a fost solicitata o suma de noua sute de milioane de lire (aproximativ 1,7 milioane de dolari), pentru finantarea AmerUs. "Motivul pentru care firma intentiona sa cumpere o parte din Prudential a fost acela de a avea acces la piata din SUA si o posibilitate mai mare de desfasurare in Asia", a spus analistul Farooq Hanif, de la compania de servicii financiare, Credit Suisse. El a adaugat ca nu poti face achizitii substantiale in Asia, ca o companie de asigurari de viata de sine statatoare, insa poti lucra in regim joint-venture cu distribuitori locali, cum ar fi bancile.

Aviva opereaza in India, Singapore si Hong Kong si a declarat cu destul de mult timp in urma ca doreste sa patrunda pe piata din Taiwan. Reprezentantii companiei de asigurari au refuzat sa comenteze informatiile aparute recent, cum ca s-ar afla in tratative, pentru a se uni cu grupul financiar local, Hua Nan. Activitatile din Asia au adus doar 3% din vanzarile Aviva de asigurari de viata si de pensii, din afara Marii Britanii, in anul 2005.

Compania Aviva, care lucreaza, in China, printr-o intelegere de tip joint venture cu partenerul sau, compania de credit Cofco, una dintre cele mai mari intreprinderi detinute de statul chinez, este al cincilea mare investitor strain din statul asiatic, dupa giganti precum Generali, Allianz si Prudential. Aviva tinteste o cota medie de piata de 10%, in zece mari provincii si orase din China, pana in 2010, pornind de la cota din acest moment, de 4% si a anuntat ca va continua sa se dezvolte in China si in cursul anului 2006.

In paralel, concurenta se anunta dura, pentru compania britanica, mai apreciaza Reuters. La sfarsitul saptamanii trecute, Prudential a anuntat ca asigurarile sale de viata, incheiate, de asemenea, in regim joint venture, CITIC Prudential, au primit licenta pentru operatiuni in orasul Hangzhou, din regiunea chineza Zhejiang, al paisprezecea in care compania este acreditata, pana in prezent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »