Rusia isi reface prezenta militara la granita de est a Ucrainei, unde a mobilizat circa 45.000 de militari si a trimis tancuri, sisteme de rachete si elicoptere de atac, sustine Anmdre Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene.

"Luni, la ora 11.00, aproximativ 45.000 de militari si agenti ai serviciilor de securitate ruse sunt concentrati in apropierea frontierelor Ucrainei", a declarat Andrei Lisenko, citat de Reuters. La frontiera sunt 160 de tancuri ale armatei ruse, 1.360 de alte vehicule blindate, 390 de sisteme de artilerie, 150 de lansatoare de rachete Grad, 192 de avioane de vanatoare si 137 de elicoptere de asalt, a precizat oficialul militar ucrainean, arata Mediafax.

Purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, anunta saptamana trecuta ca Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari la frontiera cu Ucraina, fata de 12.000, la jumatatea lunii iulie.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, a avertizat ca exista o "probabilitate foarte ridicata" ca Rusia sa intervina militar in estul Ucrainei sub pretextul unei "operatiuni umanitare". Intrebat, intr-un interviu Reuters, ce sanse sunt ca Rusia sa intervina militar in estul Ucrainei, Rasmussen a raspuns: "Probabilitatea este foarte ridicata". "Observam ca Rusia a inceput sa creeze un discurs si un pretext pentru o operatiune militara prezentata drept o misiune umanitara; observam si un dispozitiv militar care poate fi utilizat pentru astfel de operatiuni militare in Ucraina", a spus Rasmussen. Potrivit lui Rasmussen, orice misiune umanitara a Rusiei ar fi un pretext pentru salvarea insurgentilor prorusi care lupta impotriva armatei ucrainene.
Administratia de la Kiev a anuntat ca este in etapele finale ale operatiunii de recucerire a orasului Donetk, fieful insurgentilor prorusi.

Rusia este pregatita sa trimita un "convoi umanitar" in estul Ucrainei, a afirmat presedintele Vladimir Putin, denuntand "consecintele catastrofale" ale operatiunii militare ucrainene. In cursul unei conversatii telefonice cu presedinele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Vladimir Putin a declarat ca "partea rusa pregateste trimiterea unui convoi umanitar in estul Ucrainei, in colaborare cu Crucea Rosie", potrivit Kremlinului.

Rusia cere SUA DISTRUGEREA...
Citeste si: Rusia cere SUA DISTRUGEREA scutului antiracheta de la Deveselu

Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe Vladimir Putin sa nu ordone o interventie in estul Ucrainei nici macar din ratiuni umanitare. In cursul convorbirii cu Vladimir Putin, "presedintele Barroso a avertizat in legatura cu orice actiune militara unilaterala in Ucraina, explicand ca o astfel de interventie nu trebuie sa aiba loc sub niciun pretext, nici macar din ratiuni umanitare", potrivit unui comunicat oficial citat de AFP.

Moscova a ajuns la un acord cu Administratia de la Kiev pentru ca membri ai Crucii Rosii sa efectueze o misiune umanitara in estul Ucrainei, a anuntat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Sper ca, intr-un viitor apropiat, o operatiune umanitara va avea loc, sub auspiciile Comitetului International al Crucii Rosii. Am ajuns la un acord cu liderii ucraineni asupra tuturor detaliilor", a spus seful diplomatiei ruse. "Speram ca Occidentul nu ne va pune bete in roate", a declarat Lavrov.

Rusia a cerut sambata aprobarea Statelor Unite pentru lansarea unei misiuni umanitare in estul Ucrainei. Presedintele american, Barack Obama, a respins propunerea, iar cancelarul german, Angela Merkel, a catalogat - intr-o conversatie cu premierul britanic David Cameron - drept "inacceptabila", "nejustificata" si "ilegala" initiativa.

China se opune unei retrageri...
Citeste si: China se opune unei retrageri unilaterale a SUA din INF


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia: Sanctiunile UE neaga dreptul nostru de a ne apara frontierele