Profiturile unor companii precum Starbucks sau Audi, care aduceau profituri mai mari la Beijing decat la Londra si New York, au inceput sa scada pe fondul unei campanii antitrust lansate in ultimele luni de autoritatile de reglementare din China impotriva companiilor occidentale.

In ultima luna, autoritatile chineze antitrust au presat cel putin sapte producatori auto sa reduca preturile si au perchezitionat birourile Microsoft. Intre companiile verificate incepand de anul trecut se mai afla Qualcomm, Caterpillar, Mead Jhnson Nutrition si Danone, relateaza Bloomberg.

Investigatiile, combinate cu informatiile ca guvernul respinge contractele cu unele companii de tehnologie din motive de securitate, au facut ca reprezentantii companiilor straine sa incerce sa inteleaga noile legi si reglementari din cea mai populata tara din lume. "Am putea asista la o schimbare a regulilor jocului. Pana cand oamenii vor intelege noile reguli, climatul de afaceri va fi mai imprevizibil", a declarat David Loevinger, fost director in Departamentul Trezoreriei din SUA pentru relatia cu China, in prezent analist la TCW Group in Los Angeles, potrivit Mediafax.

Incepand din luna iulie, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Tata Motor si Honda Motor au anuntat reduceri de preturi ale vehiculelor si pieselor de schimb, ca urmare a unei investigatii a Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma din China, la peste 12 producatori auto. Comisia are ca principala responsabilitate supravegherea preturilor, fiind unul dintre cele trei organisme guvernamentale din China care aplica legile antitrust.

Producatorii auto au redus preturile dupa ce presa de stat din China a criticat costul ridicat al pieselor de schimb. De exemplu, inlocuirea tuturor pieselor unui sedan Mercedes Clasa C poate costa de 12 ori mai mult decat o masina noua, potrivit unui raport din aprilie al Asociatiei de Asigurari din China si Asociatiei Chineze pentru Intretinere si Reparatii Auto.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri