Aproape 300 de camioane rusesti se indreapta spre granita cu Ucraina, iar Moscova asigura ca acestea transporta ajutoare umanitare, insa numeroase state sunt sceptice, in special din fostul bloc sovietic, care nu au uitat "asistenta" oferita de Rusia sub forma unei invazii militare.

Postul de radio RFE/RL prezinta, in editia online, cele mai importante cazuri in care ajutorul oferit de Rusia s-a dovedit, in final, doar o strategie pentru o invazie militara.

- Georgia, 1993

In perioada razboiului care a avut loc in 1992-1993 in Abhazia, Rusia a trimis o coloana de camioane cu ajutoare umanitare in orasul separatist Tkvarceli, aflat sub asediul armatei georgiene.

Populatia civila din Tkvarceli se afla in pragul disperarii, iar oficialii georgieni au acceptat asistenta umanitara oferita de Rusia, care a adoptat oficial o pozitie neutra in timpul razboiului, in pofida sustinerii tacite pentru separatistii abhazi.

Moscova, infuriata de atacul fortelor georgiene asupra unui elicopter rus de transport cu peste 50 de persoane la bord, a adaugat in secret, pe langa medicamente si alimente, rachete, mitraliere si artilerie grea. Aceasta le-a permis separatistilor abhazi sa infranga armata georgiana, sa preia controlul asupra capitalei Suhumi si sa declare de facto independenta Abhaziei.

Misiunea de ajutor umanitar a fost condusa de ministrul pentru Situatii de Urgenta, Serghei Soigu, in prezent ministru al Apararii in Guvernul de la Moscova, scrie Mediafax.

- Cehoslovacia, 1968

Asemenea altor incursiuni pe teritoriul statelor din Europa de Est aflate sub influenta Moscovei, invadarea Cehoslovaciei de trupele URSS, in 1968, a fost o operatiune militara evidenta. Unii oficiali de la Kremlin au afirmat, insa, cu cinism, ca, de fapt, a fost o misiune umanitara pentru a salva Cehoslovacia.

La 20 august 1968, 200.000 de militari din statele membre ale Pactului de la Varsovia au trecut granita si au aterizat in Praga, preluand controlul asupra orasului in doar doua zile. In urma operatiunii au fost ucisi peste 100 de cehoslovaci.

- Ungaria, 1956

"Dezghetul" initiat de liderul sovietic Nikita Hrusc0ov a dus la izbucnirea unor revolte fata de regimurile comuniste din Polonia si Ungaria.

In Ungaria, ample proteste anti-sovietice au avut loc in octombrie 1956 sub conducerea premierului reformist Imre Nagy. In cateva zile, trupele sovietice au invadat tara, iar 1.000 de tancuri au intrat in Budapesta. Aproape 30.000 de persoane au fost ucise in operatiunile de reprimare a manifestatiilor.

- Lituania, Letonia, Estonia, 1940

In 1939, Moscova a facut presiuni asupra statelor baltice sa semneze acorduri mutuale de asistenta care acorda Guvernului sovietic dreptul sa stabileasca baze militare in cele trei tari. Uniunea Sovietica a folosit acordurile pentru a declansa invazii aproape simultane, iar trupele sovietice au intrat in Lituania la 16 iunie 1940, urmate o zi mai tarziu de Letonia si Estonia.

In cateva zile, 50.000 de militari din Armata Rosie au ocupat regiunea Marii Baltice, au confiscat nave militare si comerciale. Au urmat deportari in masa si reprimari politice ale "elementelor anti-sovietice".

Pe de alta parte, numerosi observatori au remarcat, ironic, ca Rusia, care s-a opus categoric deschiderii unor coridoare umanitare in Siria, invoca necesitatea asistentei umanitare in alte regiuni, in special in estul Ucrainei, in conditiile in care Occidentul si Kievul denunta sustinerea acordata de Moscova separatistilor prorusi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri