Cresterea economiei Poloniei a incetinit in trimestrul al doilea, atat fata de trimestrul precedent cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza crizei din Ucraina care a perturbat comertul exterior si a limitat numarul noilor comenzi in industrie, relateaza Bloomberg.

PIB-ul Poloniei a avansat cu 0,6% in intervalul analizat, fata de 1,1% in primul trimestru, potrivit datelor publicate joi de Biroul Central de Statistica de la Varsovia. Polonia a inregistrat o crestere economica de 3,2% in trimestrul al doilea comparativ cu aceeasi perioada din 2013, ritm inferior celui de 3,4% consemnat in primul trimestru, care a fost cel mai rapid din ultimii doi ani.

Incetinirea cresterii PIB pune capat accelerarii inregistrate in ultimele patru trimestre, semn ca cererea interna puternica nu a reusit sa compenseze redresarea lenta din zona euro, principalul partener comercial al Poloniei, in timp ce criza din Ucraina afecteaza industria tarii. Exporturile in Rusia, calculate in euro, au scazut cu 11% in primul semestru.

"Polonia este printre tarile cele mai afectate de sanctiunile rusesti. Situatia este in desfasurare, ne vom confrunta cu multe incertitudini in trimestrele viitoare", a declarat Jaroslaw Janecki, economist sef la divizia din Polonia a bancii franceze Societe Generale, in Varsovia.
Ponderea pietei din Rusia in exporturile Poloniei a scazut cu aproape un punct procentual, la 4,4% in primele sase luni, potrivit datelor statistice oficiale. In acelasi timp, ponderea Germaniei, cea mai mare piata de export a Poloniei, a urcat la 25,9%, de la 25,1% in urma cu un an.

Polonia este al cincilea mare producator de alimente din Uniunea Europeana. "Nu ar trebui sa ne gandim doar la declinul exporturilor in Rusia si Ucraina, intrucat sanctiunile vor duce si la scaderea vanzarilor poloneze in UE. Efectul complet al sanctiunilor va deveni vizibil dupa cateva luni, in special daca investitiile vor fi amanate din cauza persistentei incertitudinilor”, a spus Janecki.

In conditiile escaladarii conflictului din Ucraina, estimarile guvernului de la Varsovia privind impactul asupra cresterii economice in 2014-2015 au fost majorate de la 0,2 puncte procentuale din PIB pana la 0,8 puncte procentuale. Incetinirea cresterii economice nu va fi un eveniment singular ci ar putea semnala continuarea disconfortului economic in semestrul al doilea, considera Piotr Bujak, analist la banca PKO Bank Polski in Varsovia.

PKO mentine deocamdata estimarea privind cresterea economiei poloneze din acest an la 3,4%, in speranta ca fondurile europene vor contribui la inversarea tendintei de incetinire a avansului PIB. Comisia Europeana anticipa in luna mai o expansiune a PIB-ului polonez de 3,2% in acest an, in timp ce banca centrala se asteapta la un avans de 3,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri