Creditorii companiei ruse OAO Yukos au votat marti pentru a cere Curtii declararea falimentului companiei petroliere precum si pentru numirea unui supervizor in vederea lichidarii activelor.
Votul vine dupa ce creditorii au respins planul de redresare a companiei si supervizarea falimentului pentru faptul ca Yukos nu si-a platit datoriile in termen legal. Solicitarea pentru declaratia de faliment si lichidarea activelor urmeaza a fi luata in considerare de Curte in 1 august, informeaza Rompres.

Presedintele grupului petrolier, Steven Theede, si-a anuntat demisia, joi, inainte cu cateva ore de o intalnire a creditorilor care avea drept rezultat lichidarea companiei. Dupa parerea lui, Yukos valoreaza aproximativ 12 miliarde de euro, in timp ce datoriile angajate se ridica la peste 13,6 miliarde de euro.

Theede a precizat ca 'a epuizat toate posibilitatile... atat de a pastra cat si de a recupera valoarea companiei ca rezultat al exproprierii Yuganskneftegaz'. Pentru a recupera o parte din datoriile neplatite de Mikhail Khodorkovsky, justitia rusa a decis anul trecut scoaterea la licitatie a Yuganskneftegaz, principala filiala de productie a grupului Yukos. Grupul public Rosneft a preluat Yuganskneftegaz la un pret considerat de analisti drept unul mult prea mic, avand in vedere ca aceasta divizie asigura in prezent 70% din productia de titei a Rosneft.

Presedintele Yukos a mentionat in particular inabilitatea sa de a opri oferta publica initiala a Rosneft de saptamana trecuta la Bursa de Valori din Londra (LSE). Pentru a recupera o parte din datoriile neplatite de Mikhail Khodorkovsky, justitia rusa a decis anul trecut scoaterea la licitatie a Yuganskneftegaz, principala filiala de productie a grupului Yukos. Grupul public Rosneft a preluat Yuganskneftegaz la un pret considerat de analisti drept unul mult prea mic, avand in vedere ca aceasta divizie asigura in prezent 70% din productia de titei a Rosneft.

Cel mai mare producator rus de petrol de altadata, Yukos, se straduieste in prezent sa supravietuiasca, dupa o puternica campanie desfasurata impotriva sa, care a inclus preluarea principalelor sale bunuri si trimiterea la inchisoare a fondatorului sau, Mikhail Khodorkovsky.

Mai multe banci au declarat ca problema datoriilor nu mai e de competenta lor, datoria fiind vanduta catre Rosneft. "Nu puteai sa nu simti faptul ca bancile nu doreau sa le achitam datoria", a declarat o persoana apropiata lui Steven Theede.

"In permanenta am anuntat bancile ca ne vom achita datoria si am facut-o cu buna credinta", a mentionat Theede. Yukos a vandut deja doua filiale straine pentru 180 miliard de dolari si este pe punctul de a incheia vanzarea a 53% din Mazeikiu Nafta, o rafinarie din Lituania pe care se asteapta sa primeasca inca un miliard de dolari - suficient sa-si achite datoriile atat catre banci, cat si catre Menatep.

Rosneft sau guvernul rus ar fi putut falimenta Yukos fara ajutorul bancilor straine, dar ar fi afectat astfel imaginea presedintelui Vladimir Putin.

Nu este primul caz in care bancile straine sunt de ajutor Kremlinului. Deutsche Bank a fost consilier intre Gazprom si Kremlin in momentul in care Iukos a obiectat la decizia Statelor Unite de a executa silit compania. Dresdner Bank, ale carei operatiuni din Rusia sunt conduse de catre Matthias Warnig - un apropiat al presedintelui Putin si fost ofiter in politia secreta a Germaniei de Est - a efectuat o analiza a Iuganskneftegaz.

Cele mai mari campuri petroliere ale companiei au fost vandute in cadrul unei controversate licitatii organizate de stat, cu scopul de a fi achitate o parte din datoriile Yukos, in decembrie 2004. Analistii au catalogat aceasta actiune ca fiind o sanctiune pentru ambitiile politice ale lui Khodorkovsky si un pas catre reafirmarea influentelor din industria petrolului.

In prezent, Khodorkovsky executa sentinta de opt ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala, intr-un penitenciar din apropierea granitei cu China. Grupul petrolier rus OAO Rosneft si-a facut miercuri debutul oficial la Bursa de Valori din Londra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri