NATO este pregatita sa taspunda militar in cazul in care Rusia va incerca sa infiltreze trupe intr-o tara membra a aliantei, asa cum a procedat in peninsula Crimeea, a declartat generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate in Europa, informeaza The Moscow Times, in editia electronica.

Militari purtand uniforme fara insemne nationale au fost dislocati cand Rusia a intrat in Crimeea, in februarie. Desi presedintele rus Vladimir Putin a negat initial orice implicare, el a recunoscut in aprilie ca fortele ruse au fost active in peninsula. Kievul si guvernele occidentale asteapta sa vada daca Moscova va interveni pentru a sprijini rebelii din estul Ucrainei. Unii experti militari au declarat ca Putin ar putea viza tarile baltice, unde exista importante minoritati ruse.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa, a declarat ca desi Alianta Nord-Atlantica nu intentioneaza sa intervina in Ucraina, care nu este membra NATO, tarile aliate din estul Europei trebuie sa se pregateasca pentru o posibila amenintare din partea "omuletilor verzi", o aluzie la militarii in uniforme fara insemne nationale, arata Mediafax.

"Mai intai are loc cea mai importanta munca, cea de pregatire a unei natiuni pentru problema omuletilor verzi sau organizarea populatiei (vorbitoare) de rusa. Aceasta se intampla acum", a declarat Breedlove intr-un interviu publicat online de cotidianul german Die Welt.

Masura pe termen scurt a NATO: consolidarea trupelor in estul Europei

"Cum antrenam, cum organizam si echipam fortele de politie si cele militare din natiunile (aliate) pentru a putea face fata unei astfel de situatii?", a declarat el, potrivit transcrierii declaratiilor sale in engleza, furnizata de NATO.
"Daca vedem astfel de actiuni intr-o tara NATO si le putem atribui unei natiuni agresoare, atunci se aplica Articolul 5. In acest caz va fi un raspuns militar", a declarat el.

Citeste si:
Ingrasamintele chimice romanesti ajung pe doua piete vecine
Combinatul de Ingrasaminte...

Clauza NATO privind apararea reciproca prevede ca un atac impotriva unei tari membre este considerat un atac impotriva aliantei. Criza ucraineana a deteriorat relatiile dintre Rusia si Occident, acestea ajungand la cel mai scazut nivel de la Razboiul Rece. NATO a luat o serie de masuri pentru a-si consolida prezenta militara in estul Europei de la inceputul crizei. Masuri pe termen lung urmeaza sa fie decise la summitul NATO din septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Emanuel Macron, presedintele Frantei: NATO este in "moarte cerebrala"