Royal Dutch Shell a anuntat marti ca o scurgere din unul dintre oleoductele sale din sudul Nigeriei i-a provocat pierderi de 180.000 de barili de petrol pe zi, incepand de vinerea trecuta.

In oleoductul Sambarth-Karkrama, in zona de este a Deltei Nigerului, s-a semnalat o spartura cu diametrul de 70 de centimetri, a declarat un purtator de cuvant al companiei anglo-olandeze cu sediul la Londra.

Aceasta informatie a dus la cresterea pretului barilului de petrol la Londra si New York la peste 75 dolari, pe langa faptul ca pretul titeiului se mentine ridicat din cauza crizei din Orientul Mijlociu, informeaza Rompres.

Scurgerea de petrol intervine in contextul in care Nigeria, cel de-al saselea exportator mondial, se confrunta cu o reducere de circa 20 la suta a productiei, respectiv aproximativ 500.000 barili pe zi, din cauza instabilitatii si violentelor din regiunea petroliera a Deltei Nigerului.

Nigeria, primul producator de petrol din Africa, produce in mod normal 2,6 milioane de barili pe zi. De la inceputul anului 2006, companiile petroliere care opereaza in regiune au fost in mod constant tinta unor atacuri ale gruparilor separatiste, in special gruparea MEND (Miscarea de emancipare a Deltei Nigerului), care a recurs si la luari de ostatici. 32 de muncitori in sectorul petrolier au fost rapiti si apoi eliberati de grupari care cer o mai buna repartizare a veniturilor din petrol si compensatii pentru distrugerea mediului din cauza exploatarilor petroliere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Setari Cookie-uri