Redresarea economica a Germaniei ar putea fi impiedicata de tensiunile geopolitice provocate de crizele din Ucraina si alte regiuni ale lumii, dupa contractia de 0,2% din trimestrul al anului, potrivit Bundesbank, relateaza Bloomberg.

"Perspectiva economiei germane s-a inrautatit la jumatatea anului, ca reactie la stirile internationale nefavorabile. Asteptarile din primavara, de intensificare a activitatilor economice in a doua jumatate a anului 2014, sunt puse sub semnul indoielii de datele actuale", se arata in raportul lunar publicat luni de Bundesbank, banca centrala a Germaniei, subliniaza Mediafax.

Zona euro va relua redresarea economica dupa stagnarea din trimestrul al doilea.

Raportul include cel mai puternic avertisment venit pana acum din partea Bundesbank, care initial considera ca slabiciunea economica din trimestrul al doilea va fi temporara, si semnaleaza ca estimarile publicate in urma cu doua luni ar putea fi prea optimiste. Inrautatirea perspectivelor din Germania, impreuna cu absenta cresterii economice in Franta si Italia in trimestrul al doilea, risca sa franeze redresarea zonei euro, pe care Banca Centrala Europeana (BCE) incearca sa o sustina cu masuri de stimulare fara precedent.

"Sunt semne ca zona euro va relua redresarea economica dupa stagnarea din trimestrul al doilea, chiar daca nu va atinge probabil estimarile din primavara", potrivit Bundesbank. Institutia avertizeaza ca tensiunile din estul Europei ca rezultat al conflictului din Ucraina, precum si din alte regiuni ale lumii, vor avea impact asupra increderii oamenilor de afaceri.

Bundesbank a prognozat in iunie ca economia Germaniei va avansa cu 1,9% in acest an si cu 2% in 2015. Urmatoarele previziuni economice al Bundesbank vor fi anuntate in decembrie. BCE anticipeaca ca zona euro va inregistra in 2014 o crestere economica de 1%, iar anul viitor de 1,7%. Banca va publica estimari revizuite pentru zona euro in luna septembrie.

Dupa ce Uniunea Europeana a redus luna trecuta accesul Rusiei la finantare si la tehnologie avansata, iar autoritatile de la Moscova au interzis o parte din importurile agricole din regiune, presedintele BCE Mario Draghi a avertizat ca riscurile geopolitice sporite ar putea afecta negativ economia.

PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,2% in trimestrul al doilea, dupa o crestere de 0,7% in trimestrul precedent.
Indicele privind climatul de afaceri calculat de institutul german Ifo a scazut in iulie pentru a treia luna consecutiv.
Pentru a sustine redresarea zonei euro si accelerarea inflatiei, care se afla la mai putin de un sfert din tinta de aproape 2% stabilita de BCE, institutia a prezentat in iunie masuri care includ dobanda negativa la depozite si lichiditati la dispozitia bancilor. Draghi nu exclude nici achizitii de obligatiuni garantate prin active si suplimentarea lichiditatilor din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri