Jihadisti irakieni din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI) au amenintat Statele Unite in urma unor atacuri aeriene conduse de aviatia americana, precizand ca vor raspunde atacand tinte americane, intr-o inregistrare video in care afirma "va vom ineca pe toti in sange", noteaza Sky News online.

Mesajul, insotit de fotografii cu decapitari, a fost difuzat dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat ca trupe kurde (peshmerga) sustinute de avioane americane au preluat de la SI controlul asupra barajului de la Mosul.

Ei pretind ca reprezinta suferintele sunnitilor, dar de fapt macelaresc barbati, femei si copii sunniti.

Presedintele american a declarat ca jihadistii din cadrul SI reprezinta in continuare "o amenintare la adresa Irakului si intregii regiuni" si ca este necesar ca irakienii "sa se uneasca si sa-i respinga din teritoriile pe care le-au ocupat". "Ei pretind ca reprezinta suferintele sunnitilor, dar de fapt macelaresc barbati, femei si copii sunniti", a declarat Obama, anuntand ca o misiune militara limitata va continua, informeaza Mediafax.

Spre deosebire de Al-Qaida, SI s-a concentrat pana in prezent asupra ocuparii unor portiuni din teritoriile Irakului si Siriei, in care a proclamat un califat, si nu asupra atacarii unor tinte occidentale. Anterior, gruparea a dezmintit ca a pierdut controlul asupra barajului de la Mosul, care furnizeaza apa si electricitatea unei mari parti a tarii. De asemenea, au existat temeri ca aceasta va sectiona conducte sau cabluri ori va arunca in aer structuri.

Sky News scrie ca a obtinut un acces exclusiv la pesupusi militanti SI capturati de catre luptatori kurzi. Cei trei prizonieri, care sunt detinuti intr-un loc secret, sustin ca au fost torturati pentru a trece la marturisiri, potrivit postului.

Pe de alta parte, premierul David Cameron a insistat ca Marea Britanie nu va fi atrasa in alt razboi in Irak impotriva jihadistilor, pe care i-a catalogat "monstruosi". Seful Guvernului britanic a facut aceasta declaratie dupa ce s-a dezvaluit ca Marea Britanie a trimis un numar de militari la Erbil cu scopul de a pregati o misiune de salvare a unor etnici yazidi refugiati si dupa ce secretarul de stat al Apararii Michael Fallon a declarat ca implicarea britanica in Irak ar putea dura "saptamani sau luni".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri