Mittal avea nevoie de controlul a cel putin 50 procente din actiunile Arcelor pentru ca oferta de preluare sa se produca.

Grupul condus de magnatul Lakshmi Mittal, locul cinci in topul celor mai bogati oameni din lume, a propus echipei de conducere de la Arcelor un pret de 40,37 euro pe actiune, cu sapte procente mai mult comparativ cu oferta precedenta (37,74 euro pe actiune). Oferta imbunatatita evalua Arcelor la 25,4 miliarde euro (31,9 miliarde dolari).

Noul grup, rebotezat Arcelor Mittal, va produce 116 milioane tone de otel pe an, adica de trei ori mai mult decat oricare dintre concurentii sai actuali, pentru o cifra de afaceri de 60 miliarde euro, dintre care 27.000 numai in Franta. Mittal are 225.000 angajati, la 22 facilitati de productie, din 14 tari si cu un numar de 320.000 de angajati, informeaza Rompres.

Lakshmi Mittal, patleiul grupului, a estimat, intr-un comunicat dat publicitatii, ca "acest solid vot de incredere din partea actionarilor deschide calea catre un proces de integrare accelerata a celor doua companii". Sediul social si centrul decizional al viitorului grup rezultat din fuziune vor ramane la Luxemburg', a precizat ministrul luxemburghez al Economiei, Jeannot Krecké.

Dupa fuziune, actionarii actuali ai Arcelor vor detine 50,6% din capitalul noului grup Mittal Arcelor si cei ai Mittal 49,4%, din care 43% de catre familia omului de afaceri indian, care ramane astfel, de departe, primul actionar.

Purtatorii de titluri Arcelor care au subscris deja la oferta vor primi echivalentul a 40,4 euro pe actiune. Mittal a precizat ca un total de 7,774 miliarde euro in numerar si 665,6 milioane de actiuni Mittal vor fi distribuite la data de 1 august. Ceilalti purtatori de titluri mai au inca termen pana la data de 17 august pentru a subscrie voluntar la oferta. Rezultatele definitive ale tranzactiei vor fi facute publice la data de 29 august.

Grupul Mittal Steel, numarul unu mondial in domeniul otelului dupa achizitia grupului american International Steel la finele lui 2004, viza o fuziune cu Arcelor inca din ianuarie 2006. Insa grupul european a rezistat mult timp si chiar a cautat un partener in grupul rus Severstal. in cele din urma actionarii Arcelor au preferat Mittal, insa acesta din urma a fost nevoit sa ridice cu aproximativ 37% suma initiala oferita.

Omul de afaceri Lakshmi Mittal detine combinate siderurgice in Indonezia, Trinidad Tobago, Mexic, Canada, Irlanda, Germania, Kazahstan, Romania, SUA, Polonia, in Balcani si in Africa de Sud.