Sumele mai mari cheltuite de polonezi pe produse de consum fac posibila cresterea cu peste 5% a ritmului dezvoltarii economiei in prima jumatate de an.
Vanzarile en detail au fost in iunie cu 10,5% mai mari decat anul trecut, iar in al doilea trimestru ele au crescut cu 11,8%. Ultimele trei luni au fost favorabile si pentru industrie (vanzarile au crescut cu 12,1%) si pentru sectorul constructiilor.

"Daca luam in consideratie indicii care decid ritmul cresterii economice, ne putem astepta ca in al doilea trimestru el sa fie asemanator celui din primul", a declarat zilele trecute presedintele Institutului National de Statistica (INS), Janusz Witkowski. in primul trimestru, PIB-ul a crescut cu 5,2%, informeaza Ronpres.

Acest an este favorabil pentru economie. incepand din ianuarie, firmele industriale au vandut marfa a carei valoare o depaseste cu 12,3% pe cea de anul trecut. In cazul firmelor din constructii, cresterea a fost de 9,2%, iar in cel al comertului en detail - de 10,5%.

Rezultate bune au obtinut si alte domenii ale serviciilor: firmele de transport si-au majorat vanzarile cu 12,3%, iar cele de comunicatii cu 6%. Firmelor de telecomunicatii le-a mers mult mai bine decat celor de servicii postale, iar operatorii de telefonie mobila au castigat doar in ultimele trei luni 1,7 milioane de clienti noi (in prezent au 32,3 milioane). "in prima jumatate a anului ne putem astepta la o crestere a PIB de peste 5%", considera prof. Witkowski. Opinia majoritatii analistilor este asemanatoare.

Acest ritm al dezvoltarii se va mentine si in urmatoarea perioada a anului, acest lucru fiind favorizat de cresterea rapida a salariilor in intreprinderi. in prima jumatate a anului, ele s-au majorat in mod real cu 4,1% (a fost luata in consideratie inflatia). Pensiile au crescut in acest timp cu 5,5%, iar asigurarile agricultorilor cu 3,7%. Asta inseamna ca in a doua jumatate a anului polonezii vor cumpara cu siguranta mai mult, mai ales ca gospodariile individuale contracteaza acum mai multe credite decat inainte.

Majorarea volumului de cumparaturi este favorizata si de inflatia scazuta - analistii considera ca nu exista pericolul ca ea sa creasca, printre altele fiindca in permanenta creste productivitatea muncii. in prima jumatate a lui 2006, aceasta s-a majorat in industrie cu peste 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri