Rusia a inceput negocierile cu Statele Unite pentru ridicarea taxelor de import pentru livrarile de uraniu, care in prezent se ridica la 116%, nivel stabilit prin acordul de conversie nucleara din 1994.
Discutii privind ridicarea restrictiilor la exportul de uraniu rusesc in Statele Unite au inceput la Moscova, a confirmat un oficial din Ministerul Economiei din Rusia.

Seful departamentului economic al Ministerului de Dezvoltare Economica, Maxim Medvedkov, a declarat ca Rusia va fi reprezentata in mare parte de oficiali ai Agentiei Federale pentru Putere Nucleara. Restrictiile impuse in SUA pentru importurile de uraniu din Rusia sunt in vigoare inca din perioada Uniunii Sovietice. in prezent, Rusiei ii este permis accesul pe piata americana fara taxele de import de 116% doar prin intermediul USEC (United States Enrichment Corporation), un intermediar special care opereaza conform programului de conversie nucleara HEU-LEU.

Acest acord a fost semnat in 1994 intre USEC (principalul producator de combustibil nuclear american) si partenerul rus Tenex, avand ca scop folosirea in reactoarele comerciale americane a uraniului puternic imbogatit, obtinut din Rusia, convertit in uraniu slab imbogatit, informeaza NewsIn.

Comisia pentru Comert International a SUA a votat pe 18 iulie pentru pastrarea taxelor de import pentru produsele din uraniu, declarand ca o anulare a acestei taxe ar dauna economiei americane.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca Rusia nu este de acord cu politica discriminatorie a SUA fata de companiile rusesti, manifestandu-si dorinta ca livrarile sa fie facute direct, "nu printr-un monopol intermediar stabilit, dupa parerea noastra, in mod artificial".

Presedintele Agentiei Federale pentru Putere Nucleara, Sergei Kiriyenko, a precizat, cu ocazia summit-ului G8 de la inceputul lunii din Sankt Petersburg, ca Rusia si SUA nu planuiesc sa mentina planul HEU-LEU de conversie a uraniului puternic imbogatit in uraniu slab imbogatit mai departe de 2013, dar ca Rusia va respecta toate obligatiile acordului.

Conform lui Kiryenko, Rusia nu ar fi trebuit sa se implice, impreuna cu SUA, intr-un monopol realizat de un intermediar. "Nu cerem tratament preferential, beneficii sau conditii speciale, dar cerem drepturi egale si sanse competitionale egale pe piata americana", a mai declarat Kiryenko.

intrebat daca discutiile de la sfarsitul lunii iulie cu negociatorii americani se pot materializa intr-un succes pe tema antidumpingului, Kiryenko a raspuns negativ, fiind de parere ca aceasta tema necesita o discutie de lunga durata.

Oficialul rus a precizat ca problema va fi rezolvata fie cu ajutorul instantelor judecatoresti, proces care ar putea dura intre doi si trei ani, sau prin negocieri directe, care ar reduce aceasta perioada la numai un an. Indiferent de calea aleasa, Rusia va incerca sa elimine aceste restrictii pana in 2010, de la aceasta data preconizandu-se semnarea unui numar de contracte de livrare de uraniu cu intrare in vigoare din 2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri