Cursul euro/leu ramane totusi in jurul valorii de 36.500 de lei
In ciuda tendintei manifestate de hot money pe pietele emergente, de a se retrage catre titluri cu potential de castig mai mare in SUA, atractivitatea pietei romanesti se pastreaza. Iesirile de saptamana trecuta s-au mentinut in limita a 100 de milioane de euro, ceea ce a tinut departe sistemul financiar romanesc de un posibil crah. Saptamana trecuta a fost caracterizata prin vanzari de euro in intreaga Europa Centrala si de Est. Miscarile de retragere de valuta s-au facut simtite si pe pietele din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, nu numai in Romania. Totusi, asa cum ne declara Antonio Flus, dealer Piraeus Bank, retragerile au fost cuprinse la noi intre 50 si 100 de milioane de euro, fiind compuse, in mare parte, din retrageri de profituri, dar si din fluxuri firesti de cumparari de euro, generate de inchiderile de luna si nevoia realizarii de plati in valuta.

Dupa toate probabilitatile, miscarile de capitaluri speculative au fost directionate catre randamentele in crestere din Statele Unite, unde dobanzile la titlurile de stat urmeaza sa creasca spectaculos. Prin urmare, speculatorii vor prefera sa mute banii plasati pe bursele si in bancile din tarile emergente - din Europa Centrala si de Est, America Latina sau Asia - in titlurile de stat americane, la care se asteapta dobanzi, de 3,75%, fara nici un risc. In Romania, dobanzile la care plaseaza speculatorii banii au scazut la 6%-6,5%. La acest lucru se adauga insa si castigul rezultat de pe urma procesului de apreciere al leului. In SUA, dobanzile sunt acum la un nivel de 2,5%, iar perspectivele de crestere, de pana la 3,75% pana la sfarsitul anului. Cu toate acestea, nu trebuie uitata sedinta FED, care va decide cel mai probabil o crestere a dobanzilor de 0,25%, dupa cum estimeaza analistul financiar Florian Libocor.

Cum dealerii internationali se asteapta ca ritmul de crestere a dobanzilor americane sa fie accelerat, este posibil ca respectivele capitaluri speculative sa nu fie chiar atat de atrase de bond-urile americane, atat timp cat asteptarile lor nu vor fi confirmate (cel putin la nivel declarativ de catre US Federal Reserve). Ma astept, in continuare, ca intrarile de capitaluri speculative in Romania sa fie consistente, dupa momentul in care se va hotari liberalizarea contului de capital, etapa a doua. Depozitele in lei vor ramane in continuare atractive pentru capitalurile speculative, la fel si mediul economic romanesc. Totusi, miscarile de pe piata valutara romaneasca de saptamana trecuta arata un curs extrem de sensibil la orice miscare de vanzare sau cumparare de valuta ceva mai mare decat de obicei, ceea ce ridica semne de intrebare asupra maturitatii pietei valutare romanesti, mai ales dupa liberalizarea contului de capital, etapa a doua. Dupa toate probabilitatile, in lipsa unei circulare a BNR pentru modificarea Regulamentului valutar, accesul nerezidentilor la depozitele bancare in lei va fi permis pana pe 10 aprilie.

Pentru a putea totusi controla piata in cazul unor iesiri masive de valuta, BNR pastreaza un set de masuri de salvgardare, care vor fi facute publice o data cu decizia de liberalizare a contului de capital, etapa a doua.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri