Anuntul a fost facut, miercuri, de catre primul ministru slovac, cu orientare de stanga, Robert Fico. "Guvernul slovac se angajeaza direct in aplicarea programului sau, conceput pentru patru ani. Nu vor fi privatizate intreprinderile strategice", a declarat Fico.

Programul guvernului, condus de partidul de stanga, Smer, invingator al alegerilor legislative din 17 iunie, constituit si din reprezentantii extremei dreapta si nationalisti, urma sa fie prezentat saptamana viitoare. Partidul Smer a promis slovacilor sa transforme tara intr-un stat "mai social", informeaza NewsIn.

Fostul guvern reformator, de dreapta, condus de Mikulas Dzurinda, a vandut investitorilor straini 49% din industria producatoare de gaze naturale din Slovacia, compania SPP, consortiului Gaz de France/Ruhrgaz, 49% din capitalul celor trei societati de distributie de electricitate catre companiile E.ON Energie, Electricité de France, RWE Plus, la fel ca si 66% din singurul producator de electricitate din Slovacia, Slovenske elektrarne, companiei Enel. In ceea ce priveste privatizarea altor societati al caror capital este detinut de catre stat, cum sunt cateva companii de energie termica si de transport in comun, primul ministru a declarat ca este necesar sa discutam. "insa, noi am fost totdeauna impotriva vanzarii bunurilor de valoare", a adaugat imediat Robert Fico.