Cel mai mare grup farmaceutic din Europa a precizat ca este pregatit sa inceapa producerea vaccinului pana la sfarsitul lui 2006 si ca ar putea fabrica sute de milioane de doze anul viitor, in conditiile in care produsul va fi aprobat de autoritati, informeaza NewsIn.

Vaccinul impotriva gripei aviare va avea, probabil, acelasi pret cu un vaccin antigripal obisnuit, respectiv in jur de 7 euro. Glaxo a initiat discutii cu organizatii precum Bill & Melinda Gates Foundation si Fondul Global de Lupta impotriva SIDA, TBC si malariei pentru a finanta achizitionarea vaccinului de catre tarile sarace.

Potrivit Glaxo, vaccinul impotriva virusului H5N1 este eficient datorita unor aditivi inclusi care intaresc sistemul imunitar. Principala provocare in competitia pentru producerea unui vaccin care sa fie utilizat de milioane de oameni din intreaga lume rezida in maniera in care se poate folosi o cantitate cat mai mica de antigen sau ingredient activ.

Antigenul este produs in ouale de gaina intr-un proces lent si laborios. Vaccinul realizat de Glaxo contine 3,8 micrograme de antigen si la peste 80% dintre adultii sanatosi care s-au oferit voluntari pentru testare si care au primit doua doze s-a constatat un raspuns puternic al sistemului imunitar.