Fico a provocat o stare de incertitudine in piata, imediat dupa scrutin, declarand ca "guvernul va respecta intrarea in zona euro, in anul 2009, numai daca aceasta este favorabila pentru cetatenii slovaci". Declaratia premierului slovac a determinat deprecierea monedei nationale, informeaza NewsIn.

In schimb, Pociatek a precizat ca "adoptarea monedei euro, prevazuta la 1 ianuarie 2009, face parte din programul nostru de guvernare". Programul guvernului, condus de partidul de stanga, Smer, invingator al alegerilor din 17 iunie, care a promis slovacilor ca le va transforma tara intr-un stat "mai social", urma sa fie prezentat saptamana viitoare.

Fico a incercat ulterior sa linisteasca mediile economice, subliniind faptul ca guvernul pe care il conduce va respecta obligatiile Pactului de Stabilitate si criteriile de la Maastricht, pentru a putea intra in zona euro, in anul 2009.
Pentru a transmite un semnal pozitiv in acest sens, premierul a ales doi specialisti la conducerea ministerului finantelor, respectiv al economiei: directorul filialei slovace a intreprinderii norvegiene Telenor Satellite Services Group, Jan Pociatek, respectiv fostul director general al societatii slovace Plastika Nitra, producator de mase plastice, Lubomir Jahnatek.

Considerat un personaj populist, Fico, un avocat in varsta de 41 de ani, a promis renuntarea la reformele considerate "antisociale" ale guvernului anterior, reformator, de dreapta, condus de Mikulas Dzurinda.