Marea Britanie si alte sase state vor crea o forta comuna formata din cel putin 10.000 de membri, ce va include unitati aeriene si navale, precum si trupe la sol, pentru a consolida capacitatea NATO in fata agresiunii Rusiei din Ucraina, informeaza Financial Times in editia electronica.

Scopul este formarea unei forte pregatite pentru mobilizare rapida si pentru exercitii frecvente. Oficialii implicati in crearea ei au afirmat ca aceasta forta va avea capacitatea de a creste semnificativ. Noua forta va include unitati aeriene si navale, precum si trupe la sol, va fi condusa de comandanti britanici, iar celelalte state vor contribui cu trupe si unitati specializate, scrie Mediafax.

Statele implicate in prezent sunt Marea Britanie, Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia si Olanda. Canada si-a exprimat de asemenea interesul de a participa. Anuntul privind crearea fortei va fi facut saptamana viitoare de premierul britanic David Cameron, in calitatea sa de gazda a summitului NATO din Tara Galilor.

Invazia rusa din Crimeea si interventia armata din Ucraina a determinat NATO sa caute reactii politice robuste pentru a contracara noi agresiuni din partea Moscovei. Alianta a evitat sa mobilizeze trupe permanente in estul Europei, dar s-a angajat sa efectueze exercitii militare semnificative si sa dezvolte forte de reactie mai flexibile si mai rapide.

Desi detaliile noii forte conduse de Marea Britanie urmeaza sa fie stabilite, aceasta va fi implicata probabil, in mod regulat, in exercitii semnificative in Europa si in alte parti, potrivit unui ofiter militar de rang inalt. Analistii apreciaza ca aceste masuri vor trimite un mesaj esential Kremlinului. "Trebuie sa punem capat ideii unor zone diferite de securitate in Europa", a declarat Jonathan Eyal, director international la Royal United Services Institute din Londra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri