Rebelii prorusi au afirmat ca se pregatesc sa lanseze o noua ofensiva de amploare impotriva fortelor guvernamentale in estul Ucrainei, relateaza AFP.

"Pregatim o a doua contraofensiva de anvergura", a declarat premierul separatist Aleksandr Zaharcenko pentru agentia rusa RIA Novosti, adaugand ca fortele sale sunt bine echipate. "Armata ucraineana ne-a lasat mult echipament, munitii si trofee (...). Am recuperat aproximativ 40 de dispozitive militare in ultimele 24 de ore", a adaugat el, scrie Mediafax.

Semen Semencenko, comandantul batalionului de voluntari "Donbas", care lupta alaturi de armata ucraineana, a afirmat sambata ca un acord a fost incheiat cu rebelii pentru ca fortele guvernamentale incercuite de insurgenti la Ilovaisk, in regiunea Donbas, sa poata iesi cu conditia sa le predea armele rebelilor.

"Ne continuam atacul si completam procesul de curatare a zonelor incercuite si ajutam la formarea unui culoar intre Donetk si Lugansk", cele doua bastioane ale rebeliunii asediate de armata, a explicat Zaharcenko. Armata ucraineana a anuntat la randul sau ca noua soldati au fost ucisi in 24 de ore, adaugand ca nu are informatii despre pierderile suferite de batalioanele de voluntari, in special la Ilovaisk.

La Mariupol, port strategic situat la aproape 100 de kilometri sud de Donetk si viitor obiectiv al insurgentilor, locuitorii se pregateau de lupte. La intrarea estica a orasului, utilajele sapau transee in fata unei multimi de sute de persoane, venite sa cante imnul ucrainean, arborand drapele nationale.
Liderii separatisti au declarat insa ca nu intentioneaza sa intre in Mariupol zilele urmatoare. "Nu preconizam sa atacam orasul maine sau poimaine, dar vom intra in viitorul apropiat", a afirmat Zaharcenko.

Citeste si:
Belarus isi securizeaza granita din cauza turismului la Cernobil
Belarus isi securizeaza...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Avionul prabusit la Teheran: Ucraina ia in calcul terorismul