Rona Fairhead, candidata propusa duminica de Guvernul britanic pentru functia de presedinte al BBC Trust, are in spate o cariera formidabila in mai multe ramuri industriale, in sectorul bancar si in mass-media, informeaza theguardian.com.

Intr-o conferinta de presa organizata la inceputul acestei veri, Rona Fairhead, fostul director al Financial Times, a fost invitata de jurnalisti sa ofere cateva sfaturi oamenilor de afaceri care doresc sa urce in ierarhie si sa ajunga in randul managerilor de top. Sfatul ei a fost urmatorul: "Pastrati legatura cu fostii sefi", scrie Mediafax.

Cu un CV formidabil ca al ei, ce reflecta o cariera de peste un deceniu in organigrama grupului Pearson care detine Financial Times si ocupand un loc in comitetul de consilieri ai Guvernului britanic, este foarte posibil ca Rona Fairhead sa isi fi urmat propriul sfat atunci cand si-a prezentat candidatura la postul de presedinte al BBC Trust, consiliul de administratie al radioteleviziunii publice din Marea Britanie.

Confirmata duminica in calitate de candidat al Guvernului britanic pentru aceasta functie, eventuala ei numire - dupa audierea in Parlament de pe 9 septembrie - va incununa cariera spectaculoasa a Ronei Fairhead si va consfinti ascensiunea ei pana in varful piramidei ierahice din sectorul mass-media. Rona Fairhead, in varsta de 53 de ani, a fost presedinte si director executiv al grupului Financial Times intre 2006 si 2013. A parasit acest post anul trecut, dupa ce candidatura ei la pozitia suprema (CEO, n.r.) din cadrul grupului Pearson, in urma plecarii lui Marjorie Scardino, a fost trecuta cu vederea.

In cei sase ani in care a lucrat pentru Financial Times, Rona Fairhead a coordonat numeroase tranzactii extrem de importante, precum vanzarea cotidianului francez Les Echos in 2007 pentru 240 milioane de euro si vanzarea in 2010 a 61% din actiunile detinute de grupul Pearson in Interactive Data, o firma de analiza financiara, pentru doua miliarde de dolari. In 2011, grupul Pearson si-a vandut 50% din actiunile detinute la FTSE International, un furnizor de date bursiere, cu 450 milioane de lire sterline.

Citeste si:
Seful Erste: Am dat-o in bara grav in cateva situatii!
Andreas Treichl spune ca in...

Insa, ultimul ei an la conducerea grupului a fost dominat de zvonurile potrivit carora Pearson Plc. intentiona sa vanda Financial Times. Speculatiile au fost infirmate in februarie de noul director executiv al grupului Pearson, John Fallon. In ultimii ani pe care i-a petrecut la Financial Times, Rona Fairhead a urmat un tratament contra cancerului mamar. De cand a parasit grupul in aprilie - primind 3,1 milioane de lire sterline sub forma de salariu, compensatii si actiuni -, ea nu a incetat sa lucreze. Pe langa activitatile desfasurate in calitate de director fara atributii executive din cadrul HSBC Bank, Rona Fairhead face parte din consiliul de administratie al conglomeratului PepsiCo si detine un loc in comitetul de experti in business care consiliaza Guvernul britanic in domeniul strategiilor de afaceri. In urma cu o saptamana, numele ei era asociat cu functia - in prezent vacanta - de presedinte al grupului Barclays.

Inainte de a incepe colaborarea cu grupul Pearson, Rona Faihead a detinut pozitii inalte in randul grupului Bombardier, al producatorului de aeronave si armament hi-tech Short Brothers si al companiei de produse chimice ICI. Nascuta in Cumbria, in 1961, Rona Fairhead a studiat la Yarm Grammar School din Stockton-on-Tees, iar apoi la St. Catherine's College din cadrul Universitatii Cambridge. Printre pasiunile sale se numara schiul, scuba diving si zborul cu avionul. Membra a clubului de aviatie Bournemouth Flying, ea detine si licenta de pilot de avion.

Este casatorita cu Tom Fairhead, care a lucrat vreme de 16 ani ca jurist pentru un tribunal din Londra. El este si consilier onorific in districtul administrativ londonez Kensington and Chelsea. Rona si Tom Fairhead, care au trei copii, locuiesc in Notting Hill, la mica distanta de fostul sediu din cartierul White City al postului public BBC.Rona Fairhead, fost director al grupului Financial Times, urmeaza sa devina noul presedinte al BBC Trust, consiliul de administratie al radioteleviziunii publice din Marea Britanie, a anuntat duminica Guvernul din aceasta tara, citat de Reuters.

Rona Fairhead il va inlocui in aceasta functie pe Chris Patten, care a demisionat in luna mai din cauza unor probleme de sanatate, dupa ce a condus grupul BBC vreme de trei ani, intr-o perioada dificila pentru postul public de radioteleviziune din Marea Britanie.
Inainte de a fi confirmata in aceasta functie, Rona Fairhead va trebui sa participe pe 9 septembrie la o audiere in Comisia pentru Cultura, Media si Sport din Parlamentul britanic. Potrivit BBC, numirea ei in functia de presedinte al BBC Trust a fost facuta de regina Elizabeth a II-a la recomandarea secretarului pentru Cultura, Sajid Javid.

Citeste si:
Financial Times: 7 milioane de romani se vor trezi cu pensiile reduse
Financial Times: Circa 7...

BBC Trust coordoneaza activitatea radiodifuziunii publice britanice, stabileste strategia acestui grup media si numeste directori care sunt responsabili pentru performantele financiare ale BBC. Chris Patten, care a fost ultimul guvernator britanic al Hong Kong-ului, a condus BBC intr-una dintre cele mai turbulente perioade din istoria grupului, puternic afectat de scandalul de pedofilie in care a fost implicat Jimmy Savile, unul dintre prezentatorii vedeta ai postului public britanic in anii '70 si '80.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dancila a avut dreptate: Maxima vizibilitate. A coruptilor, insa