Cei 28 de sefi de stat ai Aliantei urmeaza sa adopte la summitul de joi si vineri un plan de reactivitate (Readiness action plan, RAP), in replica la atitudinea Rusiei in criza ucraineana, considerata o amenintare directa de aliatii din regiune (statele baltice, Polonia, Romania, Bulgaria), noteaza Mediafax. Mii de soldati ai fortelor aeriene, terestre si maritime, sustinuti de forte speciale, vor putea fi mobilizati "in cateva zile".

"Acest lucru inseamna o prezenta mai vizibila a NATO in estul" Europei, cat timp va fi necesar, a afirmat Rasmussen. Dar aceasta prezenta nu va avea caracter permanent, a subliniat el, deoarece acest lucru ar fi contrar Actului fondator NATO-Rusia din 1997.

"Acest lucru va necesita instalatii de receptie pe teritoriul NATO si echipamente prepozitionate, precum si experti in logistica si in comandament si control. Aceasta forta va fi usoara, dar capabila sa loveasca puternic daca va fi necesar", a precizat el.

Citeste si:

"Vom vedea de asemenea daca este posibil sa amelioram infrastructurile nationale precum aeroporturile si porturile, care vor putea fi consolidate". Colectarea si schimbul de informatii secrete si planurile de aparare vor fi ameliorate, iar exercitii vor avea loc "mai des, in mai multe locuri".

Acest plan va garanta ca "avem fortele si echipamentele potrivite in locul potrivit si la momentul potrivit", a afirmat Rasmussen. Statele Aliantei care au frontiere comune cu Rusia "sunt foarte ingrijorate, din motive intemeiate", a explicat secretarul general. "Ele vor fi foarte multumite" odata cu adoptarea acestui plan.