Rusia a "pus capat de facto parteneriatului sau" cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, in Polonia, presedintele german Joachim Gauck, invocand "un nou conflict armat la frontierele Europei", in Ucraina, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

"Dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate (cu Rusia) in viitor", dar cu conditia ca Moscova sa-si schimbe politica si sa "revina la respectarea drepturilor popoarelor", a spus Gauck, intr-un discurs sustinut cu ocazia marcarii a 75 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Republicile" de la Donetk si Lugansk cer Kievului sa le garanteze dreptul de a folosi rusa oficial

Republicile autoproclamate de la Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, cer Guvernului de la Kiev sa le garanteze dreptul de a folosi rusa ca limba oficiala, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

"Presedintele, Guvernul si Verhovna Rada (Parlamentul) este necesar sa adopte documente legislative care sa garanteze dreptul republicilor de a folosi rusa ca limba oficiala", se arata intr-un comunicat emis de cele doua "republici".

Negocieri intre Rusia, Ucraina si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), alaturi de reprezentanti ai insurgentilor prorusi din cele doua regiuni, au loc luni in capitala belarusa Minsk.

Citeste si:
Avertisment de la Moscova dupa uciderea generalului iranian
Moscova avertizeaza: Uciderea...

Ucraina a adoptat in 2012 o lege privind politica limbii de stat care permitea regiunilor sa foloseasca drept a doua limba oficiala limbi vorbite de peste 10% din populatiile respective. Dupa intrarea in vigoare a legii, 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene au optat pentru rusa, iar alte doua regiuni pentru maghiara si romana. In februarie, Parlamentul ucrainean a abolit legea, insa, ulterior, Oleksandr Turcinov, presedintele de atunci al tarii, i-a opus un vot de veto. Potrivit ultimului recensamant ucrainean, aproximativ 75% din populatia regiunii Donetk si aproximativ 69% din populatia regiunii Lugansk vorbeau rusa ca "limba materna", scrie RIA Novosti.

Presedintele Petro Porosrnko a declarat in mai multe randuri ca este necesar ca limba ucraineana sa ramana singura limba oficiala in Ucraina. Insa, in opinia sa, regiunilor le poate fi permis sa stabileasca un statut special al limbii ruse, un lucru pe care-l considera un compromis rezonabil, adauga agentia ruseasca de presa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cel mai mare retailer din Rusia a intrat in Europa