"Acest anunt (...) este contraproductiv si contravine obiectivului stabilit de Israel de a ajunge cu palestinienii la o solutie negociata a doua state", a apreciat un oficial al Departamentului de Stat. "Cerem Guvernului israelian sa anuleze aceasta decizie", a continuat oficialul american.

"Ne-am exprimat in mod clar de mai mult timp opozitia fata de continuarea activitatii de colonizare" de catre Israel, a adaugat aceasta sursa. Israelul a decis sa declare proprietate a statului israelian 400 de hectare situate in apropiere de colonia Gva'ot, in imprejurimile orasului Betleem, ca reactie la uciderea a trei tineri israelieni in iunie in aceasta zona, a precizat armata intr-un comunicat, precizand ca partile vizate au termen 45 de zile pentru a face recurs, informeaza Mediafax.

Revendicarea teritoriala, o premiera de la inceperea conflictului

Acesta este primul anunt de acest gen facut de la inceperea razboiului in Fasia Gaza, la 8 iulie. Oficiali palestinieni au denuntat un nou afront israelian. Franta si Egiptul, care a mediat negocierile dintre israelieni si palestinieni pentru a ajunge la un armistitiu in Fasia Gaza, au criticat aspru initiativa Israelului.

Parisul "condamna" initiativa si "indeamna autoritatile israeliene sa revina asupra deciziei", a declarat purtatorul de cuvant la Quai d'Orsay, Romain Nadal. "Nu este o decizie pozitiva. Ea contravine legilor internationale si va avea un impact negativ asupra procesului de pace", potrivit Ministerului egiptean de Externe.

Netanyahu, promotor al solutiei cu un singur stat

La randul sau, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat luni "foarte ingrijorat" in legatura cu decizia israeliana, reamintind, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca procesul de colonizarea este "ilegal si contavine legilor internationale".

Ban a cerut Israelului sa "tina cont de apelurile comunitatii internationale, sa se abtina de la orice activitate de colonizare si sa-si respecte angajamentele" asumate. Organizatia "Pacea Acum" considera aceasta decizie drept "dovada ca premierul (israelian Benjamin) Netanyahu (...) continua sa ridice obstacole in fata viziunii ce prevede doua state (israelian si palestinian) si sa promoveze o solutie cu un singur stat".