Rusia si China au demarat la inceputul acestei luni constructia unei conducte care va alimenta cu gaz estul Asiei, constructie care se va intinde pe o suprafata de circa 3.500 de kilometri si va uni Siberia de Shanghai, noteaza presa internationala.

Zhang Gaoli, vicepremierul Chinei si Vladimir Putin, presedintele Rusiei, au participat la demararea lucrarilor. Conducta de gaz se va desfasura intre Kovyktin si Chayandin (din estul Siberiei) si va continua spre sud, la orasul – port Vladivostok. Dupa aceeea isi va continua traseul in China spre Beijing, exinstand posibilitatea ca aceasta sa fie extinsa si spre Shanghai.

Contractul a fost semnat de reperzentantii celor doua tari in luna mai a acestui an si prevede ca Rusia sa exporte 38 de miliarde de metri cubi de gaz natural annual catre China pe directia estica pe o perioada de 30 de ani, incepand cu anul 2018.

Demararea lucrarilor vine intr-un moment in care Rusia si tarile europene se afla in plin conflict legat de situatia tensionata din Ucraina, unde Rusia este acuzata ca sustine rebelii din estul tarii cu armata si echipamente militare. La finalul saptamanii trecute Uniunea Europeana a decis o noua runda de sanctiuni aplicata Rusiei, oficialii de la Moscova negand orice implicare in conflictul din Ucraina.

(In imagine: traseul proiectului conductei de gaz care va uni Rusia de China | FOTO: captura Google Maps / globalconreview.com)

Proiectul South Stream ramane sub semnul intrebarii

Intre timp, South Stream, unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale Rusiei de a uni o conducta de gaz de Europa si de a evita accesul prin Ucraina, ramane incert. La inceputul acestei veri, sub presiunea SUA si a Uniunii Europene, Bulgaria a blocat constructia proiectului care ar fi urmat sa tranziteze tara vecina.

Agentiile de presa straine sustin ca pe langa conducta de gaz care va uni Rusia de China, cele doua state planuiesc sa dezvolte si o linie de tren care sa uneasca orasele Tongjiang de Nizhneleninskoye din Serbia, ceea ce va face legatura intre cele doua state in regiunea din Orientul Indepartat. Constructia proiectului dintre cele doua tari va fi suportata de catre Gazprom (pe partea Rusiei) si de catre China National Petroleum Corporation (CNPC) pe partea chineza. Mai mult, o alta conducta de gaze este in plan pentru cele doua tari, dar momentan nu se cunosc detalii legate de traseul acesteia, insa potrivit contractului – cele doua conducte de gaz ar trebui sa livreze annual din Rusia catre China un total de 70 de milioane de metri cubi de gaz natural.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri