Prabusirea burselor din 1929 revine in atentie dupa ce traderii au ajuns sa imprumute niveluri record de bani pentru a investiti in actiuni aflate adesea la maxime, scrie publicatia britanica The Telegraph.

Potrivit unei statistici a Bursei din New York, traderii americani au imprumutat de la banci si institutiile financiare 460 mld. dolari pentru tranzactiona in marja actiuni. Lichiditatile si sumele pe care acestia le aveau in conturi in luna iulie erau de 278 mld. dolari, astfel ca rezulta o datorie neta de 182 mld. dolari.

Traderii sunt astfel mai expusi la o posibila prabusire a burselor decat erau la maximul bulei "dotcom" de la inceputul anilor 2000.

Tranzactionarea in marja este adesea folosita de traderi si fondurile de investitii speculative pentru a-si mari castigurile folosindu-se de sume mai mici de bani. Pe masura ce bursele au crescut constant in ultimii cinci ani, iar nivelul riscurilor s-a redus, bancile au devenit din ce in ce mai dispuse sa imprumute clientii care vor sa faca tranzactii in marja.

Practica imprumuturilor in marja dateaza inca din anii ’20, cand investitorii de retail erau inundati de oferte prin intermediul carora li se propunea sa investeasca in actiuni imprumutandu-se de la institutiile financiare. In 1920, investitorii plasau doar 10-20% din banii proprii pentru o investite, restul de 80-90% fiind imprumutati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri