Potrivit unei statistici a Bursei din New York, traderii americani au imprumutat de la banci si institutiile financiare 460 mld. dolari pentru tranzactiona in marja actiuni. Lichiditatile si sumele pe care acestia le aveau in conturi in luna iulie erau de 278 mld. dolari, astfel ca rezulta o datorie neta de 182 mld. dolari.

Traderii sunt astfel mai expusi la o posibila prabusire a burselor decat erau la maximul bulei "dotcom" de la inceputul anilor 2000.

Tranzactionarea in marja este adesea folosita de traderi si fondurile de investitii speculative pentru a-si mari castigurile folosindu-se de sume mai mici de bani. Pe masura ce bursele au crescut constant in ultimii cinci ani, iar nivelul riscurilor s-a redus, bancile au devenit din ce in ce mai dispuse sa imprumute clientii care vor sa faca tranzactii in marja.

Practica imprumuturilor in marja dateaza inca din anii ’20, cand investitorii de retail erau inundati de oferte prin intermediul carora li se propunea sa investeasca in actiuni imprumutandu-se de la institutiile financiare. In 1920, investitorii plasau doar 10-20% din banii proprii pentru o investite, restul de 80-90% fiind imprumutati.