Uniunea Europeana (UE) va adopta pana vineri o decizie cu privire la impunerea unei noi serii de sanctiuni Rusiei, ca raspuns la "agresiunea" acesteia asupra Ucrainei, a declarat marti ministrul italian de Externe Federica Mogherini, relateaza AFP.

Sefii de stat si de guverne din cadrul UE au decis sambata sa impuna Rusiei noi sanctiuni - atat economice cat si individuale -, in cazul in care Moscova nu-si schimba strategia in Ucraina, in urma unor informatii cu privire la participarea directa a unor trupe rusesti la confruntari armate in estul Ucraieni.

Ansamblul masurilor va fi "prezentat pana maine (miercuri) de catre Comisia" Europeana (CE), ambasadorii Celor 28 urmand sa se reuneasca maine (miercuri) , joi si vineri, iar pana vineri va fi adoptata o decizie", a anuntat Mogherini intr-o conferinta de presa la Parlamentul European (PE).

Potrivit ministrului, desemnat sambata in functia de Inalt Reprezentant UE pentru Politica Externa, "situatia pe teren devine tot mai dramatica". "Este vorba despre o agresiune, iar noi este necesar sa raspundem in modul cel mai puternic posibil".

Fara sa ofere detalii despre sanctiuni, ea a anuntat ca acestea vor viza cele patru sectoare deja afectate de o serie de masuri adoptate la sfarsitul lui iulie, si anume un acces pe pietele financiare, Aparare, tehnologii sensibile in special in sectorul energetic si bunuri cu dubla folosinta - civila si militara, scrie Mediafax.

In domeniul financiar, UE - dupa ce a blocat accesul Rusiei pe pietele sale - le-ar putea interzice europenilor sa achizitioneze titluri emise in contul datoriei rusesti.Mogherini a afirmat ca se exercita o "presiune" "in vederea ajungerii la o solutie politica". "Sanctiunile fac parte dintr-o strategie politica", a adaugat ea, apreciind ca reuniunea Grupului de contact la Minsk reprezinta o "luminita" de speranta, dar ca situatia din ultimele ore "nu este incurajanta".

Acuzata de o serie de state din Europa de Est, inainte de nominalizarea la Bruxelles, ca este prea apropiata de rusi, ea a admis ca "parteneriatul strategic" cu Moscova s-a "terminat". Insa, in cazul care vor exista "conditii" pentru a "coopera din nou la un parteneriat, niciun european rezonabil nu va putea sa spuna ca nu este in interesul nostru", a adaugat ministrul in cursul unei audieri in Comisia pentru Afaceri Externe a PE.

"Rusia ramane un actor strategic, in provocari regionale si mondiale, ca ne place sau nu, dar nu cred ca mai este un partener strategic", a insistat Mogherini. Ea a mai subliniat ca statele europene de la frontiera cu Rusia este necesar sa fie asigurate de angajamentul NATO de a le proteja. "Tarile din (Europa de) Est membre ale Aliantei (Nord-Atlantice), toate aceste tari din cadrul Aliantei (Nord-Atlantice) care impart o frontiera cu Rusia, este necesar sa fie sigure ca articolul 5 nu este doar un text, ca exista masuri care pot fi adoptate pentru a le asigura securitatea", a spus ea cu doua zile inaintea Summitului NATO din Tara Galilor, joi si vineri.

Articolul 5 al Tratatului fondator al NATO contine principiul "apararii colective", care prevede ca toti membrii Aliantei Nord-Atlantice se angajeaza sa ia apararea oricaruia dintre membri in cazul in care acesta este atacat. NATO urmeaza sa adopte in timpul summitului un plan care sa permita mobilizarea foarte rapida a "catorva mii" de militari in Europa de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri