Liderii din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, reuniti in Brazilia in acest an cu ocazia unei reuniuni a grupului BRICS, au stabilit ca sediul central al bancii sa fie la Shanghai, iar presedintia in primul an sa fie asigurata de India. Pentru inceput, capitalul subscris va fi de 50 de miliarde de dolari iar principalul contributor este China.

Tarile BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - s-au angajat sa lucreze impreuna, iar mutarea ar putea semnala apusul dominatiei Statelor Unite asupra economiei mondiale. Statele Unite si a sa metropola financiara, New York, au fost in centrul economiei mondiale de la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, dar acum totul ar putea fi pe cale sa se schimbe.

Noua banca de dezvoltare este o institutie financiara proiectata sa protejeze tarile grupului fata de presiunile speculative, dar si o replica a tarilor emergente la politicile discretionare ale Fondului Monetar International. Banca de dezvoltare va permite accesul la credite preferentiale pentru proiecte de investitii si va asigura si un fond de protectie de pana la 200 miliarde dolari.

Tarile care formeaza grupul BRICS detin o pondere cumulata de 25% in economia mondiala, asigurand, totodata, 11% din investitiile de capital ale lumii. Populatia acestor tari reprezinta 42% din populatia lumii, iar exporturile si importurile BRICS au o pondere de 17% in comertul mondial, totalizand aproximativ 6.140 miliarde dolari.

Sursa foto: Shutterstock / national flag of countries members of brics association