Datele au fost publicate marti de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Berna. Analistii anticipau un avans al PIB de 0,5%, similar cu cel consemnat in primele trei luni ale acestui an. In urma cu trei ani, Banca Nationala a Elvetiei a introdus un plafon care sa limiteze aprecierea francului, masura care a ajutat economia sa aiba o evolutie mai buna decat zona euro in noua din ultimele 12 trimestre.

Francul a fost tranzactionat marti in stagnare la 1,2071 unitati pentru un euro. Presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, a reafirmat luni importanta acestui plafon pentru protejarea economiei, pe fondul conflictului dintre Rusia si Ucraina si a celor din Orientul Mijlociu, care au un efect negativ asupra economiei globale, potrivit Mediafax.

Economia elvetiana a incetinit mai rapid decat am anticipat.

"Din pacate, trebuie sa constatam ca economia elvetiana a facut un pas inapoi, daca nu doi. Principala mea ingrijorare este ca economia elvetiana a incetinit mai rapid decat am anticipat", a declarat Felix Brill, economist la Wellershoff & Partners in Zurich. Cresterea exporturilor a fost sub cea a importurilor, in timp ce consumul intern a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru. Investitiile in constructii au scazut cu 0,7%.

Economiile Germaniei si Italiei au inregistrat contractii de 0,2% in trimestrul al doilea, in timp ce economia franceza a stagnat, iar sanctiunile impotriva Rusiei risca sa inrautateasca perspectivele. Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza pentru acest an o crestere a economiei tarii de 2%.

Citeste si:

Exporturile elvetiene in Rusia s-au ridicat in primul semestru la 1,3 miliarde de franci (1,4 miliarde dolari), respectiv 2,6% din exporturile in zona euro si sub valoarea bunurilor vandute in Emiratele Arabe Un ite, Singapore si Canada.

Ca tara neutra, Elvetia nu a impus sanctiuni directe Rusiei, iar companiile nu sunt direct afectate de embargoul impus de autoritatile de la Moscova asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeana. Chiar si asa, Elvetia a luat masuri pentru a preveni evitarea sanctiunilor internationale de catre Rusia si a decis sa interzica bancilor sa faca noi afaceri cu unele persoane din aceasta tara.