"Pornim de la ipoteza ca situatia se va detensiona in lunile viitoare", a declarat Poul Thomsen, director FMI pentru Europa, el evocand intr-un comunicat o situatie extrem de dificila. El a adaugat ca daca aceasta ipoteza nu se va concretiza, FMI va trebui sa revizuiasca anumite elemente din strategie si viabilitatea programului ar putea depinde de suplimentarea ajutorului din partea partenerilor internationali ai Ucrainei.

Fondul a aprobat Ucrainei, in luna aprilie, o linie de finantare in valoare de 17 miliarde de dolari, in cadrul unui program de ajutor occidental de 27 de miliarde de dolari. Furnizarea ajutorului din partea FMI depinde de aplicarea de catre Ucraina a unui program de reforme draconice si nepopulare, precum reducerea cheltuielilor publice si majorarea pretului gazelor, subliniaza Mediafax.

Angajamentele asumate de Kiev, ingreunate de conflictul din est

FMI a aprobat vineri furnizarea celei de-a doua transe de ajutor, in valoare de 1,4 miliarde de dolari, dar a notat ca luptele din estul Ucrainei au facut ca autoritatile cde la Kiev sa nu poata respecta toate angajamentele asumate.

"Mediul economic a devenit mult mai dificil decat in momentul aprobarii programului", a spus Thomsen.
El a mentionat intre riscuri luptele din estul tarii cu separatistii pro-rusi, dar si conflictul cu Rusia privind pretul gazelor, care va inrautati situatia in timpul iernii.

FMI anticipeaza ca economia Ucrainei se va contracta in acest an cu 6,5%, iar inflatia va atinge 19%. Luptele dintre fortele ucrainene si pro-rusi au loc in bazinul carbonifer Donbass, centrul industrial al tarii care asigura 15% din PIB. In regiunile Donetk si Lugansk, FMI prognozeaza in acest an o contractie economica de 15%-20% din PIB.