Raportul intitulat "Scandalul trilioanelor de dolari" a fost publicat in Australia de organizatia ONE si arata ca eforturile tarilor in curs de dezvoltare de a lupta impotriva saraciei, a bolilor si foametei sunt zadarnicite de activitatile de coruptie care atrag, anual, costuri de miliarde de dolari.

In plus, activitatile de coruptie duc la moartea a 3,6 milioane de oameni anual in tarile emergente. "In tarile in curs de dezvoltare, coruptia este ucigasa. Cand guvernele sunt private de propriile resurse si nu pot investi in sanatate, securitate alimentara si infrastructura necesara, acest lucru costa vieti si cei mai mare numar de decese este inregistrat in randul copiilor", se precizeaza in raport.

Tarile G20 inchid ochii in fata coruptiei

ONE arata ca in urma actelor de coruptie, tarile sarace pierd anual sume cuprinse intre 972 miliarde de dolari si 2,02 trilioane de dolari. Mai mult, circa 20 de trilioane de dolari sunt tinuti in paradisurile fiscale off-shore (in afara tarii), inclusiv 3,2 trilioane de dolari in active nedeclarate, care ar proveni din tarile emergente. Daca aceste active ar fi taxate, ar aduce venituri de 19,5 miliarde de dolari pe an.

Pentru starpirea acestui fenomen, ONE someaza tarile membre G20 sa identifice indivizii si afacerile implicate in activitati de coruptie prin publicarea informatiilor in legatura cu societatile fictive anonime. Mai mult, raportul sugereaza introducerea unor legi care sa oblige companiile din sectoarele de petrol gaze si minerit sa publice rapoarte periodice, astfel incat "resursele naturale sa nu fie efectiv furate de la oamenii care traiesc deasupra lor".

Sanatatea si educatia, domenii care "schiopateaza" din cauza coruptiei

De exemplu, in Africa Subsahariana, banii recuperati din activitatile de coruptie ar putea asigura educatia pentru 10 milioane de copii pe an, salariile pentru 500.000 de profesori de scoala primara, dar si medicamente pentru 11 milioane de oameni infectati cu virusul HIV si cumpararea a 165 de milioane de vaccinuri.

Cele mai mari pierderi sunt generate de manipularea ilegala a comertului peste granite. "Secretomania care permite dezvoltarea acestor activitati poate ascunde de asemenea fluxuri de bani legate de luare de mita si furturi comise de oficialii guvernamentali, trafic de persoane si/sau trafic de arme si contrabanda, in functie de circumstante", noteaza raportul ONE.

Sursa foto: Free Digital Photos