Papa Francisc a criticat, miercuri, planurile ThyssenKrupp de restructurare a unei otelarii din Terni, in centrul Italiei, precizand ca marile grupuri industriale nu ar trebui sa se joace cu locurile de munca, conform AFP.

"Cei care, din motive financiare, elimina locuri de munca trebuie sa stie ca astfel retrag deminitatea angajatilor", a avetizat Francisc, demonstrand inca o data importanta pe care o acorda problemelor sociale. El si-a exprimat profunda ingrijorare in legatura cu situatia grava in care se afla familiile din regiunea Terni din cauza planurilor companiei germane ThyssenKrupp, in fata a 20.000 de persoane reunite la o audienta generala, informeaza Mediafax.

Complexul de oteluri speciale Acciai Speciali Terni, fondat acum 130 de ani, a fost preluat in acest an de grupul ThyssenKrupp care a inceput sa il restructureze. Francisc, care potrivit biografilor sai este de orientare peronista, curent lansat de fostul presedinte argentinian Juan Domingo Peron cu accent pe justitia sociala, a abordat deja problema restructurarii uzinei metalurgice in luna martie, in fata angajatilor adunati in Piata Sfantul Petru.

Aparatorul generatiei sacrificate

Papa a reiterat miercuri termenii puternici utilizati in predica apostolica Evangelii Gaudium, publicata in toamna lui 2013, care i-a adus acuzatia din partea neo-conservatorilor americani, ca ar fi un papa marxist, el respingand acest lucru in mod categoric. Francisc, a carui familie a fost aproape ruinata in urma crizei din 1929, a evocat somajul de lunga durata, in special cel in randul tinerilor, care risca sa ajunga o generatie sacrificata.

La inceputul lunii august, planurile prin care ThyssenKrupp vrea sa concedieze 550 de angajati de la Terni, respectiv 20% din forta totala de munca, au fost suspendate in urma unei greve de o saptamana. Ministerul Economiei din Italia a cerut companiei sa amane concedierile pana la o intalnire cu sindicatele, din septembrie.
Otelaria este cel mai mare angajator din regiunea Umbria si un furnizor important pentru industria italiana. In ultimii patru ani, proprietarii s-au schimbat de doua ori, iar fabrica ar putea fi scoasa din nou la vanzare, pe termen mediu.

Italia este al doilea mare producator de otel din Europa dupa Germania, dar capacitatea sa de productie a scazut semnificativ in urma crizei financiare, iar guvernul nu vrea sa mai piarda inca un producator major.
Productia metalurgica asigura circa 5% din PIB-ul Italiei, tara pentru care Banca Mondiala a redus estimarea de crestere economica din acest an la numai 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri