Importing garbage for energy is good business for Sweden from Sweden on Vimeo.

Suedia a devenit atat de buna la managementul deseurilor, ca suedezii trebuie sa importe gunoi din Marea Britanie, Italia, Norvegia sau Irlanda pentru a hrani cele 32 de centrale care produc energie electrica din deseuri, fapt care se intampla deja de cativa ani.

Citeste si:

Cum reuseste Suedia acest lucru? Tara are o politica agresiva de reciclare, care merge intr-o ordine a importantei: prevenire, reutilizare, reciclare, alternative de reciclare, iar in ultima instanta, de eliminare in depozitele de deseuri. Asa se face ca in 2014, doar 1 la suta din deseurile lor au sfarsit intr-un depozit de reciclare.

“Deseurile pot fi astazi exploatate intr-un mod cu totul diferit fata de pana acum. Nu mai sunt doar deseuri, au devenit o afacere”, a explicat directorul de comunicare a Managementului Deseurilor din Suedia, Anna-Carin Gripwell intr-o declaratie. In fiecare an, fiecare cetatean suedez produce 461 de kilograme de deseuri, o cifra putin sub media europeana de 500 de kilograme de gunoi pe an. Dar ce ii diferentiaza pe suedezi este modul cum au ales sa foloseasca acest program controversat de a incinera 2 milioane de tone de deseuri pe an.